Okos háztartás

Feltöltik mobiljainkat a mosógépek, hűtők

Érdekes koncepción dolgozik két amerikai vállalat: elegendő lenne csupán a háztartási eszközök közelében tartózkodni ahhoz, hogy mobiljaink vezeték nélkül töltődhessenek.

2014.10.30 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos Ambro

A vezetékek nélküli elektromoseszköz-töltés nem újdonság, de az a minap napvilágot látott elképzelés már az, mely ezt a feladatot háztartási gépeinkre testálná. Az otthoni elektromos készülékeket - mosógép, hűtő stb. - kínáló amerikai Haier és a vezetékmentes töltésben járatos Energous startup megállapodást kötött: utóbbi technikái belekerülnek a Haier készülékeibe, így biztosítván drótok nélküli energiatáplálást mobileszközeinknek.

A háztartásban megtalálható nagygépek új funkcióval való felruházása révén a töltés a levegőn keresztül áramolhat a hozzá közel levő kisebb, hordozható készülékek irányába. Sajnos sokat ront a kényelem hatásfokán, hogy ehhez a mobiltelefonoknak, tableteknek, fényképezőgépeknek és egyéb eszközöknek rendelkezniük kell az Energous saját, WattUp névre keresztelt fogadómoduljával. Ha viszont ezek a körülmények rendelkezésre állnak, és a felhasználó elég sok időt tölt háztartási gépei környezetében, többé sosem kell hálózati kábelekkel bajlódnia.

Legalábbis az elképzelések szerint. Az Energous ugyanis kézzel fogható terméket még nem tett az asztalra, jelenleg is gőzerővel dolgoznak energiafogadó lapkáikon, melynek első, kereskedelmi forgalomba szánt példányai a jövő évi Hálaadásra készülhetnek el.

Mindeközben a konkurensek sem tétlenkednek. Több vállalat is fantáziát lát a vezetékek nélküli elektromoseszköz-töltésben, így nem csak a WattUp rádiófrekvenciás hullámai vannak harcban a fogyasztók kegyeiért. A Witricity például mágneses rezgésen alapuló eszközt fejleszt, a uBeam pedig hanghullámokkal érné el a kívánt hatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.