Nuclun

Nyolcmagos processzor az LG-től

Egyből komoly teljesítményt felmutatva robbant be a processzorpiacra az eddig telefonjairól és tévéiről ismert dél-koreai gyártó. De vajon szükség van-e egy újabb szereplőre?

2014.10.29 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: LG

Az LG bemutatta a vállalat első mobil processzorát (application processor; AP), Nuclun néven. A nyolcmagos architektúrával és LTE-A Cat.6 hálózati támogatással rendelkező lapkát nagy teljesítmény és alacsony energiafelhasználás jellemzi.

A Nuclun az ARM big.LITTLE technológián alapul, amely hatékony párhuzamos feladatkezelést tesz lehetővé. A processzor négy darab 1,5 GHz-es ARM Cortex-A15 magja felel a nagy teljesítményű feladatokért, míg a kevésbé teljesítményigényes feldolgozási feladatokat négy 1,2 GHz órajelű ARM Cortex-A7 mag látja el. Az éppen igénybe vett magok száma a feladat követelményeinek megfelelően változhat, annak függvényében, hogy maximális feldolgozó teljesítményre vagy maximális energiatakarékosságra van szükség. A Nuclun megtervezésekor egyaránt fontos szempont volt a 4G hálózatok következő generációjának, azaz az LTE-A Cat.6 szabványnak a támogatása - amellyel akár 225 Mbps maximális letöltési sebesség is megvalósítható -, valamint a jelenlegi LTE hálózatokkal való visszamenőleges kompatibilitás megtartása.

Az LG első, Nuclun -nal felszerelt okostelefonja a G3 Screen, a népszerű LG G3 formatervezési koncepcióját, kameráját és kezelőfelületi funkcióit örökölte. A G3 Screen 5,9 hüvelykes Full HD IPS-kijelzője, valamint 1 W-os hangszórója gondoskodik az okostelefon-élményről. A G3 Screen az LTE-A Cat.6 hálózatokhoz tervezett legnagyobb okostelefon, amely a normál 4G LTE hálózatokhoz képest háromszor gyorsabb letöltési sebességet kínál.

A dél-koreai gyártó ezzel az egyre zsúfoltabbá váló processzorpiacon nyit új frontot. Az elsősorban ARM által uralt világot egy darabig hanyagoló Intel is nemrég kezdett az alacsony fogyasztású, mobil lapkák lendületes fejlesztésébe. De említhető az Nvidia-féle Tegra is, így a szegmens egyáltalán nem mondható üresnek. Ez pedig csak jó lehet nekünk - a vásárlóknak, akik szélesebb termékpalettáról választhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.