IT/IQ

Melyek az év legintelligensebb vállalatai?

Október 17-én, pénteken - idén első alkalommal - átadásra kerültek az "Év intelligens vállalata" verseny díjai.

2014.10.21 09:49ma.hu
Fotó: Intelligens Vállalat

A Graphisoft Parkban megrendezett díjátadón mindazon 18 vállalat képviseltette magát, amelyek már idén, a díj első évében fantáziát láttak a versenyben, és örömmel nevezték be csapataikat. A versenyen a feladat egyszerű volt: a vállalatot képviselő munkavállalóknak, két fordulóban, a legmagasabb intelligenciaátlagot kellett elérniük,. Az első lépcső egy online teszt volt, amelyen a legjobb eredményt írókat kérték fel a második lépcsőben való részvételre. A második lépcső már személyes jelenlétet igénylő, hivatalos "Mensa teszt" volt.

A vállalatok döntéshozói a helyszínen elsősorban azt emelték ki, mely szerint a díj nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem a vállalat olyan napi, rutinszerű működéséért ítélik oda, amelyet a munkavállaló nem feltétlenül érez magáénak. Ezen a megmérettetésen a munkavállaló a saját tehetségével, tudásával képviseli a vállalatát úgy, hogy közben egyéni eredményéről is visszajelzést kap a Mensa HungarIQa által megküldött oklevél formájában, amely megfelelő szint esetén egyben belépést is biztosít a legmagasabb intelligenciával rendelkezők társaságába, a Mensába.

A díjért versengő 18 vállalat mindösszesen 509 munkavállalót delegált a versenybe, akik közül 183 fő érte el a Mensa szintet, vagyis a legmagasabb, az emberiség 2%-ra jellemző intelligenciahányadost. A jelenleg kb. 1200 fővel bíró hazai Mensa szervezete így (nagyszámú tagi belépéssel) akár 10% fölötti növekedést is köszönhet majd a versenynek.

A szervezők két díjat is átadtak, egyet a 100 fő alatti munkavállalót foglalkoztató KKV-, egyet pedig nagyvállalati kategóriában. A KKV kategória győztese az iData Kft. lett, amely 2005 óta foglalkozik műholdas nyomkövető, útvonal nyilvántartó, járműkövető és lopásvédelmi rendszerek fejlesztésével, gyártásával, üzemeltetésével és értékesítésével. A nagyvállalati kategória I. helyezettje pedig az Ericsson Magyarország Kft. lett, a világ legnagyobb, mobil kommunikációs hálózati berendezéseket gyártó cégének hazai leányvállalata.

Fotó: freedigitalphotos.net/Victor Habbick

Bíztunk benne, hogy jó eredményt fogunk elérni, mégis meglepetésként ért az I.hely. Erre a szép eredményre minden munkatársunk büszke lehet, hiszen nagyon jó érzés egy kiemelkedően intelligens csapathoz tartozni. Az az igazság, hogy szükség is van a gyors problémamegoldó képességre, hiszen innovatív mérnökirodaként, napi szinten szembesülünk olyan műszaki, szervezési vagy adminisztratív feladatokkal, amelyekre még nem létezik kialakult gyakorlat. Biztos, hogy ez is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sikerült megvetnünk a lábunkat egy olyan piacon, amelyen nagy múltú, tekintélyes versenytársakkal kell a teljesítményünket összemérni, sőt mára több mérőszám alapján is a harmadikak vagyunk. - nyilatkozta Szabó Lajos ügyvezető igazgató.

Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy munkatársaink ilyen jól szerepeltek a versenyen - mondta el Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója. - Mint megtudtuk, a 130 pont feletti IQ, az emberiség csupán 2%-ára jellemző, és milyen nagyszerű azt tudni, hogy ezt dolgozóink sokkal nagyobb arányban teljesítik. Emellett, ha beszélhetünk még egy kicsit a számok nyelvén, elmondhatjuk, hogy a világon bonyolított mobil hívások 40%-a az Ericsson hálózatain történik, amely hálózatok fejlesztésében az Ericsson Magyarországon foglalkoztatott 1700 mérnökének és informatikusának meghatározó szerepe van. Ez pedig kis túlzással azt jelenti, hogy ma a világ összes mobilhívásában van magyar mérnöki munka. Úgy gondolom, - a mostani felmérés eredménye is azt jelzi számomra, - az infokommunikáció jövőjének formálása jó kezekben van munkatársainknál.

A díjakat Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa elnöke és Rutai Gábor, a díj alapítója adták át. Rutai a díjátadón tartott beszédében elmondta, hogy a verseny után folyamatos az érdeklődés, így az mindenképpen érdemes a folytatásra. Azt is megemlítette, hogy a hazai mellett 15 külföldi Mensa szervezet szintén nyitott az együttműködésre, így komoly esély van rá, hogy a jövőben nemzetközivé növekedjék a projekt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.