Chipek váltják

A SIM-kártya az utolsókat rúgja

Az Apple az új iPadekben mutatta be az újraprogramozható SIM-kártyát. Egy-két éven beépített chipek válthatják a megszokott plasztiklapocskákat a telefonokban.

2014.10.18 19:00ma.hu

Az apró aranyozott áramköröket, amelyek lehetővé teszik, hogy a szolgáltatók azonosítsák az egyes előfizetőket, ma gyakorlatilag minden mobil eszközbe beépítik a gyártók - legyen szó mobiltelefonokról, tabletekről vagy bármi másról. Az olyan szolgáltatók ügyfelei, mint a Vodafone, a T-Mobile vagy a Telenor, időtlen idők óta használják őket. Az Apple viszont valamiért kifejezetten utálja ezeket az apró műanyag lapocskákat; régóta tudni, hogy szakembereik már az első iPhone bemutatása óta kísérleteznek a beépített SIM-ekkel.

The Verge

A cupertinói gyártó most úgy döntött, hogy piacra dobja első újraprogramozható SIM-ekkel felszerelt táblagépeit, a csütörtökön bemutatott iPad Air 2-t és iPad mini 3-at, amelyeken felhasználóbarát szoftveres alkalmazások segítségével lehet szolgáltatót, hálózatot vagy előfizetést váltani. A cég csak "Apple SIM-ként" emlegeti a megoldást. Kártyájuk egyelőre még cserélhető - erre szükség is van, hiszen a bemutatóig nem sikerült valamennyi szolgáltatóval megállapodniuk a váltásról -, és a mobilcégek által forgalmazott tabletek továbbra is a hagyományos, hálózatfüggő konstrukcióban lesznek megvásárolhatók, de a most bemutatott újítás már előre vetíti a közelgő piaci változásokat. "Egy-két éven belül teljesen eltűnhetnek a SIM-kártyák az Apple termékeiből" - írja Chris Ziegler, a The Zerge szakújságírója.

Véleményét alátámasztani látszik, hogy eddig az Apple minden egyes SIM-szabvánnyal kapcsolatos változtatása meghonosodott a piacon.  (Gondoljunk csak az első iPadban debütáló Micro, vagy az iPhone 5-ben bemutatott Nano SIM-re.)

Az Apple különleges, számos szempontból piacvezető pozíciója lehetőséget ad arra, hogy ráerőltesse akaratát a szolgáltatókra. Márpedig, ha ők meghajlanak a kaliforniai vállalat akarata előtt, előbb-utóbb a többi gyártó is kénytelen adaptálni a cupertinói mérnökök által kitalált megoldásokat. Több, mint valószínű, hogy a beépített SIM-mel is ez lesz a helyzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.