Ericsson ConsumerLab

Mindenhol internetezni akarunk

Egyre gyakrabban végezzük többféle helyszínről feladatainkat, például a munkahelyen intézzük az internetes bevásárlást, vagy otthonról látjuk el munkahelyi feladatokat. Ez alapvetően változtatja meg a világot.

2014.10.16 23:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Ericsson

Az Ericsson ConsumerLab által készített jelentésből kiderül, hogy a fogyasztók mobil eszközhasználata során a munka és a magánélet közötti határok éppúgy elmosódnak, ahogyan az otthoni és a szabadtéri tartózkodás között. A felhasználók helytől és időponttól függetlenül egyre inkább váltogatják a képernyőket (eszközöket), hogy a legváltozatosabb helyszínekről is hozzáférhessenek különböző szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz.

Alapvető igény, hogy naprakész információik legyenek a világ bármely táján történt eseményekről. Az azonnali információra és kommunikációra való igény ahhoz vezet, hogy a fogyasztók új módon használják eszközeiket. Az említett igény másik következménye, hogy több képernyő között váltanak, hogy bárhol és bármikor elérhessék a szolgáltatásokat és tartalmakat. A fogyasztók kb. 26%-a szerint a csatlakozó eszközök (pl. okostelefonok) elmosták a munka és a magánélet közötti megkülönböztetést.

A csatlakoztathatóság növekedésével a fogyasztók nagyobb rugalmasságot igényelnek, és annak szabadságát, hogy több eszközt használhassanak a feladatok végzéséhez - helyszíntől függetlenül. Az emberek manapság olyan dolgokat is végeznek az általuk választott helyszíneken, amelyek korábban helyszínfüggő tevékenységnek számítottak, például közösségi oldalak felkeresése a munkahelyen vagy banki szolgáltatások elérése otthonról. A dolgozó népesség kb. 12%-a hetente többször vásárol online a munkahelyén, és 25%-uk hetente számos alkalommal mélyed bele a közösségi hálózatok valamelyikébe az irodában. Ez a magatartás otthon is jellemző: a foglalkoztatott internetfelhasználók 23%-a nyilatkozta, hogy a munkájával kapcsolatos feladatokat végez esténként.

Egy további fontos megfigyelés szerint, ahogyan növekszik azoknak a helyeknek a száma, ahonnan az emberek feladatokat látnak el, úgy nő az általuk használt képernyők száma is. Például a közösségi hálót egy helyszínen használó fogyasztók 21 %-a váltogatja a képernyőt, míg ez a szám 44 %-ra emelkedik azoknál, akik a közösségi hálót legalább három helyszínen használják.

Mivel az emberek idejük nagy részét zárt térben töltik, - a beltéri és kültéri tartózkodás aránya 7:1 - ez az a hely, ahol a többségük igényli a kapcsolódási lehetőséget. Általában az olyan tevékenységek, mint a tévénézés és videózás, a munka vagy a tanulás és az online vásárlás zárt térben történik. Körülbelül 56% szívesen költ többet a beltéri kapcsolódási lehetőségek javítására, míg mindössze 33%-uk hajlandó ugyanezt megtenni a kültéri kapcsolatok érdekében.

A különböző fajta technológiákhoz és kapcsolódási lehetőségekhez való hozzáférés, illetve ezek elérhetősége országonként eltérő, ami valószínűleg befolyásolja az eszközhasználatot és a fogyasztói magatartást is. Ez a tanulmány azonban rámutat arra, hogy a fogyasztói magatartás globalizálódik a digitális térben.

Összefoglalva, bizonyságot nyert, hogy a fogyasztók tartózkodási helye a szolgáltatásokat és eszközöket illetően nincsen jelentős hatással a felhasználói szokásaikra. A fogyasztók ehelyett többre értékelik azt, hogy szabadon használhassák a digitális eszközöket, úgy és akkor, ahogyan ők szeretnék, igényeiknek és követelményeiknek megfelelően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.