A 3D nyomtatás sötét oldala

Bármilyen széfet feltörhet a kinyomtatható kütyüvel

Míg a széftörők csúcsát képviselő masinák jellemzően több tízezer dollárért kelnek el (és gyakorlatilag csak katonai alkalmazásban jelennek meg), addig ezzel a 3D-s nyomtatóval létrehozható kütyüvel majdnem ugyanilyen hatékony "szuperkulcsot" kaphatunk.

2014.10.16 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos worradmu

Miért veszünk széfet? Nyilván azért, hogy legértékesebb dolgainkat - ékszerek, értékpapírok, nagyobb mennyiségű készpénz stb. - biztonságban tudjuk a rablóktól. Minél drágább, annál biztonságosabb, gondolhatjuk. Ám egy lelkes Melbourne-i páros megcáfolta a tételt, saját maguk fejlesztette olcsó kütyüjükkel. Az ausztrálok váltig állítják: nem csak, hogy viszonylag kevés összegből hozható létre a kasszatörő készülék, de a legtöbb széfet képes ki is nyitni, ráadásul ez a művelet többnyire egy percen belül be is következik.

Luke Jahnke és Jay Davis 3D-nyomtatással és az Arduino nyíltforrású számítógépes platform segítségével alkotta meg eszközét. Jahnke és Davis a tipikus széf-tulajdonos attitűdjét használja ki kütyüje hatékonyságának maximalizálása végett. A legtöbb biztonsági berendezés ugyanis kettes csoportba tartozó kombinációs zárat (group 2 combination lock) használ, amivel az értéküket biztonságban tudni akarók többnyire háromszámnyi kombinációból választhatnak nyitókódot. Jellemzően a zárak egy, a 10 különböző alapkombinációból kiválasztott kóddal kerülnek telepítésre, melyhez a felhasználók többsége ragaszkodik is, hiszen a zárkészítők többnyire kényelmetlenül megnehezítik az alapértelmezett kód lecserélését.

A jelenlegi, múlt héten, a Ruxcon Security Conference keretei között, Melbourne-ben bemutatott prototípus bármilyen, kettes csoportba tartozó kombinációs zárral megbirkózik kevesebb mint négy nap alatt. Természetesen először nem a nyers erő módszerével próbálkozik, hanem a 10 alapkódot próbálgatja végig, így akár percek alatt végezhet. De még a négy napos maximális idő is megdöbbentően kevés; elég egy hosszú hétvégére egyedül hagyott széf, és szinte biztosan kinyitható a nyomtatott zártörő berendezéssel.

Nézze csak!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.