Zero day

A Windows hibáját használták ki a kémkedő orosz hackerek

Egy amerikai biztonsági cég szerint több nyugati ország, a NATO és Ukrajna vezetőinek gépeihez is hozzáférhettek.

2014.10.14 17:00ma.hu

Az iSight Partners kedden kiadott jelentése szerint orosz hackerek a Microsoft Windows egyik biztonsági hibáját kihasználva nyugati kormányhivatalnokok, NATO­-tisztviselők és az ukrán kormány tagjai után kémkedtek.

A dallasi székhelyű biztonsági cég szerint a célpontok között több európai energetikai és telekommunikációs vállalat valamint egy amerikai tudományos szervezet prominensei is szerepelt.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen információkhoz férhettek hozzá a számítógépes bűnözők. Az iSight szerint csak annyi biztos, hogy feltűnően sok olyan szervezet szerepelt a listájukon, amely így vagy úgy, de összefüggésbe hozható az ukrán-­orosz válsággal.

A hackerek a szeptember elején rendezett Wales­i NATO­-csúcs résztvevőinek gépeit is feltörték. 2009 óta gyűjtötték a titkos információkat, tevékenységük során számos különféle módszert bevetettek, de a Windows „zero day” néven ismert hibáját csak nyár végén kezdték használni.

A biztonsági rés a Windows Vista bemutatása óta a Microsoft operációs rendszerének valamennyi új verziójában megtalálható. Köztük a legújabb, Windows 8.1 rendszerben is – a hírek szerint Redmond még a napokban kiadja a befoltozásához szükséges patchet.

freedigitalphotos.net/hyena reality


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.