StealthGenie

Hackeljen okostelefont - hiába kapták el fejlesztőjét

Egy okostelefon alkalmazással bárki számára lehetőség nyílt mások okostelefonjaiban böngészni - híváslistákat, szöveges üzeneteket, e-maileket böngészni, távolról mikrofont bekapcsolni, azaz kvázi lehallgatni -, de már lekapcsolták készítőjét. Így csak pár száz további app áll a túl kíváncsiak rendelkezésére...

2014.10.03 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: StealthGenie

Vádat emelt az amerikai Igazságügyi Minisztérium a StealthGenie fejlesztőjével szemben, derült ki a napokban. A mobilapp azért szúrta az amerikai hivatalok szemét, mert a "nemzetbiztonság felett őrködő" szervek képességeihez mérhető eszközt adott bárki kezébe. Az alkalmazás ugyanis lehetővé tette a mások okostelefonjában való turkálást. Híváslistákat, szöveges üzeneteket, e-maileket lehetett vele böngészni, távolról mikrofont bekapcsolni, azaz kvázi lehallgatni, hogy csak néhány példát említsünk.

De hogyan lehet legális piaca ezeknek az appoknak? Mert nem legyenek kétségeink, hemzseg tőlük a net, csak tudni kell keresni. Nos, a fejlesztők többnyire állítják, legális feladatokra ajánlják szoftvereiket; például háziállataink, saját gyerekeink megfigyelésére. Ám arról már nem tehetnek, ha az emberek más célokra használják az appjaikat. Vagyis azt állítják, ők ugyanúgy nem tehetők felelőssé, mint a késgyártók.

Ettől még teljesen képben vannak a felhasználási módokat illetően. Még tavaly készítette el az mSpy fejlesztője azt a belső felmérést, mely rámutatott, hogy két éves működésük során ügyfeleik ténylegesen mire is alkalmazták programot. Eszerint 50 százalékuk egy szeretett személy után kutakodott, ami igazán nem szép dolog (képzeljük csak magunkat az érintett helyébe).

Ön után kutatott már valaki digitális eszközökkel?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.