Agyő, IBM!

A szerverpiacon is elsőségre tör a Lenovo

A személyi számítógép piacon világelső kínai Lenovo az IBM szerver üzletágának megvásárlásával is a piacvezető szerep megszerzését célozta meg.

2014.09.29 22:30MTI

Elhárult minden szabályozási akadály, így a Lenovo megvásárolhatja az IBM alsó kategóriás (x86-os) szerver üzletágát - tájékoztatott hétfőn a Lenovo médiapartnere.

A vételár 2,3 milliárd dollár, amelyből hozzávetőlegesen 2 milliárd dollárt készpénzben, a többit pedig Lenovo részvényekkel egyenlítenek ki. A tranzakció kielégíti az összes szabályozási követelményt és a szokásos zárási feltételeket. Megkapta a Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), az Európai Bizottság és a Kínai Gazdasági Minisztérium jóváhagyását.



A Lenovo teljes egészében megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát. A zökkenőmentes átmenet érdekében a termékek karbantartását még hosszabb ideig az IBM fogja végezni. Az IBM x86-os szerver üzletágának alkalmazottai a Lenovo Enterprise Business Group részlegéhez kerülnek át.

A Lenovo az IBM személyi számítógép üzletágának 2005-ös megvásárlása után mostanra a világ legnagyobb személyi számítógép gyártójává vált, maga mögé utasítva az amerikai Hewlett-Packard Co. és a Dell Inc. vállalatokat.

A Lenovo a szerver üzletág megvásárlásával most a Hewlett-Packard Co. és a Dell Inc. szerverpiacon élvezett vezető pozíciójának is közvetlen konkurenciát támaszt. Gerry Smith, a Lenovo ügyvezető alelnöke a Wall Street Journal lapnak adott interjúban közölte, hogy a végső cél a piaci elsőség megszerzése 5-7 éves távlatban.

A Lenovo értékesítési árbevételének jelenleg mintegy 80 százalékát a személyi számítógép üzletág termeli ki. A PC-piac telítődése miatt azonban a Lenovo diverzifikációra törekszik, ezért a most megvásárolt szerver üzletág mellett gyártási profilját mobil eszközökkel is tovább kívánja bővíteni. Jelenleg folyamatban van a Google Motorola Mobility üzletágának megvásárlása egy 2,91 milliárd dolláros üzlet keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.