Robo-Stox

Robot, mint kolléga? Itt vannak, és csapatban dolgoznak!

A jövő gyárában a robot közvetlenül a munkatársaktól tanul - bármilyen hagyományos programozás nélkül. Itt a jövő!

2014.09.27 13:00ma.hu

Egy dolgozó karon fogja robotkollégáját és új mozdulatsorokat mutat neki – bármilyen hagyományos programozás nélkül. Ez még a jövő zenéje? Egyáltalán nem!

Az első, csapatban dolgozó robotokat már használják is. A Egyesült Államokban manapság a „Baxter” szerepel a címlapokon: ez egy interaktív robot, amelyre archoz hasonlító kijelzőt szereltek. Ha nincs dolga, akkor becsukja a szemét, felhúzza a szemöldökét, ha valaki váratlanul belép a munkaterületére, és zavartan néz, ha új adatokra van szüksége. Mindenekelőtt azonban veszélytelen és egyszerűen kezelhető.

Baxter feltalálója, Rodney Brooks, az MIT Massachusetts Institute of Technology korábbi professzora. Brooks 2008-ban alapította Rethink Robotics nevű cégét, amelynek Baxter az első terméke. A robot célcsoportját a középvállalatok jelentik: „Az Egyesült Államokban mintegy 300.000 iparvállalat működik egyenként 500-nál kevesebb alkalmazottal. Ezek gyakran erősen specializált gyárak, és kis sorozatban gyártják termékeiket” – mondja Brooks.

A műszaki megoldás még nem teljesen kiforrott, de a Baxter például a Rodon fröccsöntő vállalatnál a Pennsylvania-i Hatfield-ben már dobozol. A szonáralapú érzékelők és az „izületeire” szerelt apró kamerák révén a robot önműködően lassít vagy leáll, ha egy ember túl közel kerül hozzá.

A CBS tévécsatorna az óránként 3 dollárnyi költséggel dolgozó Baxter-t már csodafegyvernek nevezte ki, ami visszahozza a munkahelyeket Kínából az Egyesült Államokba.

A robottechnika rohamos fejlődésének egyik akadályát a szabványok hiánya jelenti. „Mindegyik gyártónak saját vezérléstechnikája van; a részegységek nem csereszabatosak, és a programozási nyelv is különböző” – mondta a Fraunhofer szakértője, Florian Geiger. Ennek ellenére a szakértők egyetértenek abban, hogy a termelés jövőjét az ember és a robot közötti, az erőforrásokat kímélő hibrid gyártás jelenti.

Sokat jelent, hogy a tőzsde is hisz a robotok jövőjében: múlt ősszel a Nasdaq technológiai tőzsdén egy új részvényindexet vezettek be, amit „Robo-Stox Global Robotics and Automation Index“-nek hívnak. Ez a kosár 77 vállalat részvényeit, köztük a Siemens-ét is tartalmazza. A Nasdaq történetében először az új részvényindex kereskedelmének első napján a napot záró harangot nem egy ember, hanem egy robotkar kongatta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.