50 GB-nyi érzelem

Szomorúnak látszol - mondta a telefon

10 hét alatt megtanítható a telefon arra, hogy felismerje, mikor milyen hangulatban van tulajdonosa. Jó ez nekünk?

2014.09.24 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos stockimages

There is an app for that - hangzik az Apple híressé vált mondása, miszerint minden problémára van egy alkalmazás. Gondolta volna, hogy egyszer a mobiltelefon képessé válik hangulatunk felismerésére is?

Az emberi érzelmek érzékelését vizsgálták a Dartmouth-i Egyetemen; Andrew Campbell számítástudománnyal foglalkozó professzor 48 diákját vonta be a kísérletbe. Ennek keretei között egy androidos appot kellett használniuk a hallgatóknak, egy tíz hetes időszak alatt az alkalmazás feljegyzett minden fontos adatot. Mikor, merre és milyen sebességgel haladtak, mennyi időt töltöttek egy helyen, milyen gyakran és hosszan beszéltek telefonon és más, egyéb perifériával begyűjthető adatok - minden az app rendelkezésére állt, még azt is "tudta", hogy mennyit és mikor aludtak a tanulók, milyen fényviszonyok mellett.

Volt még egy fontos összetevője a kísérletnek: annak résztvevői minden nap kitöltöttek egy rövid, hangulatra és stressz-szintre vonatkozó kérdőívet. Öntanuló algoritmusok révén az app képes volt megtanulni a telefon tulajdonosának viselkedési mintáit, így a tízedik hét végére mindenkinél egyénre szabottan végezte elemzéseit. Ami nem is kevés adatot generált - összesen 52,6 GB-nyi információ jött össze a bő két hónap alatt.

Általánosságban kiderült, hogy a több alvás és a nagyobb társas élet (több telefonbeszélgetés) csökkenti a depresszió előfordulásának valószínűségét, a fizikai aktivitás pedig fordítottan arányos lett az egyedüliség-érzéssel. És, meglepő módon, a társas kapcsolatok mennyisége erősebb kapcsolatot mutatott ki az egyetemi teljesítménnyel, mint a tanórákra való bejárás. Talán, akik többet beszélnek egymással, hajlamosabbak olyan praktikákat megosztani vagy együtt tanulni, amikkel könnyebb levizsgázni.

Nem csak iskolai használat esetén lehet kiaknázni a StudentLife jelentette előnyöket. A kutatócsapat szerint munkahelyeken is nyomon lehetne követni vele a produktivitást és csökkenteni a stressz-szintet, figyelmeztetve az alkalmazottakat kedvezőtlen szokások megjelenésére. Már persze, ha maga a folyamatos megfigyelés nem zavarja őket...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.