Hogyan akadályozzuk meg az adatszivárgást?

Ha nem akarja meztelen képeit viszontlátni az interneten...

Nagy port kavart az elmúlt hetekben, hogy ismeretlen hackerek megszerezték hollywoodi hírességek meztelen fotóit, és közzétették azokat az interneten. Hogyan lehet elkerülni a hasonló eseteket?

2014.09.15 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Jennifer Lawrence, az egyik áldozat (forrás: Wikipedia)

Egyáltalán nem számítanak újdonságnak az ilyen jellegű incidensek, igaz, a mostani eset méreteit tekintve túlszárnyalta az eddigieket. De nem kell törvényszerűen bekövetkezniük.

A személyes adatok számítógépekről, mobil eszközökről és felhő-alapú szolgáltatásokból történő kiszivárgásának elkerülésére Christian Funk, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója a következő óvintézkedéseket javasolja:

1. Használjunk erős jelszavakat, lehetőleg minden fiókhoz egyedit.
2. Használjunk végpontbiztonsági megoldásokat eszközeink védelmére, mivel minden eszköz bemenetként szolgál a felhő-alapú tárhelyekhez.
3. Engedélyezzük és használjunk kétfaktoros hitelesítési szolgáltatásokat, ahol csak lehet.
4. Határozzuk meg, hogy mely adatokat fogjuk a felhőben tárolni és melyeket nem. A leginkább bizalmas információkat - legyenek azok személyesek vagy munkájával kapcsolatosak - sose tároljuk felhőben.
5. Egy mobil eszközt egyszerűen el lehet lopni vagy veszteni, ezért magán az eszközön ne tároljunk bizalmas adatokat. Ha ez nem lehetséges, gondoskodjunk a megfelelő titkosításról.
6. Ha igen bizalmas információkat (beleértve a fényképképeket és videókat is) kívánunk tárolni, győződjünk meg róla, hogy az eszköz nem tölti fel az adatokat automatikusan a felhőbe.
7. Mielőtt személyes adatokat osztanánk meg vagy megengednénk, hogy valaki képet készítsen rólunk, győződjünk meg róla, hogy a másik eszközön biztonságban lesznek-e az adataink és nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.