Jegyzőkönyvezett megsemmisítés

Így néz ki, amikor hivatalosan zúzzák szét a merevlemezeket - videó!

Van, amikor fontosabb az adatok fizikai megsemmisítése, mint az adathordozó eladásából származó bevétel. Ilyenkor jöhet az adathordozó-daraboló berendezés, amivel a leselejtezett merevlemezek akár milliméteres részekre apríthatók.

2014.09.10 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Ma még kevés vállalkozás adminisztrálja, ha leselejtez egy adathordozót, de erre hamarosan rendelet kötelezhet minden céget. Az Európai Unió jövőre életbe lépő új adatvédelmi irányelve szigorítani fogja az adatkezelés szabályait, beleértve a használt adathordozók kezelését is. Itthon például a Data Destroy Kft. foglalkozik ilyen tevékenységgel: szolgáltatásként kínálja a régi adathordozók - merevelemezek, mobiltelefonok, USB kulcsok - minősített és jegyzőkönyvezett leselejtezését.

A Data Destroy a világ vezető gyártójaként elismert, többek között NATO minősítéssel is rendelkező Blancco adattörlési megoldásait alkalmazza. A cég rendelkezik egy MAXXeGUARD adathordozó-daraboló berendezéssel is, melynek segítségével a leselejtezni kívánt merevlemezeket akár milliméteres részekre apríthatja. Így, ahogy a lenti videón látható:



A legérdekesebb azonban az üzleti modelljük: a használt számítógépeket akár fel is vásárolják a vállalatoktól, így a leselejtezés azoknak nemhogy pénzbe kerül, de még kereshetnek is a régi eszközökön.

A Blancco és a MAXXeGUARD megoldásait Magyarországon forgalmazó V-Detect Antivírus Kft. ügyvezetője, Petrányi-Széll András szerint ez a modell felel meg leginkább a hazai vállalatoknak, amelyek ezen a területen is a költséghatékony, de a jogszabályoknak megfelelő megoldásokat keresik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.