Árcsökkenés

Tovább csökkennek a roamingdíjak az EU-ban

Valamelyest olcsóbban kezdeményezhetnek és fogadhatnak mobiltelefon-hívásokat szombattól az Európai Unión belül utazók - emlékeztetett csütörtöki közleményében az Európai Bizottság.

2008.08.28 19:01MTI

Az úgynevezett barangolóhívások (roaming) percdíjának kötelezően rögzített felső határa az Európai Unió egy másik országából kezdeményezett hívások esetében 0,49 euróról 0,46 euróra, az ott fogadott hívások esetében pedig 0,24 euróról 0,22 euróra csökken (áfa nélküli tételek).

Viviane Reding távközlési biztos emlékeztetett arra is, hogy "a következő kihívás a barangoló szöveges üzenetek és adatszolgáltatások egységes piacának tető alá hozása". Elismerte, hogy e témában még nincs végleges megegyezés, de kijelentette: "számítok a francia elnökségre és az Európai Parlamentre, hogy e probléma gyors megoldásában az Európai Bizottság segítségére lesznek"

A barangoló hívások díjának augusztus 30-i csökkentése mind a 27 tagállamra vonatkozik. Az euróövezeten kívüli tagállamok (Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Svédország) esetében a július 30-i átváltási árfolyam szerint kell kiszámítani a módosított díjszabást. A barangolásra vonatkozó jelenleg hatályos európai uniós rendelet értelmében utoljára 2009. augusztus 30-án fog csökkenni a barangoló hívások díja: az Európai Unió egy másik országából kezdeményezett hívások díja 0,43 euróra, az ott fogadott hívásoké pedig 0,19 euróra fog mérséklődni.

A bizottság emlékeztetett arra is, hogy a távközlési szabályozó hatóságok - magyar elnökség alatt álló - európai csoportja, amely a 27 európai uniós nemzeti hatóságot tömöríti, augusztus 12-én újabb jelentést adott ki, s eszerint a roaming adatátvitel ára sok fogyasztó esetében továbbra is túl magas. Idén az első negyedévben az adatszolgáltatásokat használó fogyasztók megabájtonként átlagosan 2,05 eurót fizettek, ha a barangoláshoz saját szolgáltatói csoportjukon belüli társaságot vettek igénybe, és 5,40 eurót, ha e csoporton kívülit. A barangoláshoz csoportjukon kívüli szolgáltatót igénybe vevő olasz és szlovák fogyasztóktól esetenként 12 eurót is elkérnek megabájtonként.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.