Már javában tart a nyaralási főszezon

Internet: gyorstippek a biztonságos nyaraláshoz

Nem csupán a célországban meglévő egészségügyi kockázatoknak érdemes utánanéznünk, hanem ajánlatos felkészülni az utazásunk során esetlegesen bekövetkező kiberfertőzések ellen is.

2014.08.01 15:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos Salvatore Vuono

Szállásfoglalás:
Ha találtunk egy megbízható webhelyet szállodai szobánk lefoglalásához, ne mulasszuk el az óvatosságot az online fizetésnél sem. Mielőtt elindítjuk a tranzakciót, ellenőrizzük eszközünket és az összes szoftvert, s győződjünk meg róla, hogy teljesen naprakészek, vagyis telepítve lettek a legújabb biztonsági frissítések. Ellenőrizzük biztonsági szempontból a fizetéshez használt szolgáltatást is, és mindig futtassunk egy fizetési csalás elleni védelemmel ellátott, megbízható antivírus programot. A Kaspersky Lab féle Safe Money technológia ellenőrzi, hogy a webhely biztonságos-e, majd az oldalt egy speciális, védett módban nyitja meg. Így nem történhet meg, hogy hirtelen egy hamis adathalász weboldalon találjuk magunkat.

Eszközök:
Sokan viszünk magunkkal a nyaralásra mobiltelefont és számítógépet. Ha azonban az eszközünk - legyen az okostelefon, tablet vagy laptop - értékes adatokat tartalmaz, gondoskodnunk kell arról, hogy otthon rendelkezzünk tartalék másolattal. Így ha a gépünket ellopják vagy elveszítjük, az adatok biztonságban fognak minket várni egy külső merevlemezen.

Ettől függetlenül mindenképpen érdemes telepítenünk a mobil eszközünkre valamilyen lopás elleni védelmet, vagy legalábbis érdemes tisztában lenni eszközünk beépített lopás elleni funkciójával.

Nyaralás közben:
Családi vakáción mindig legyen nálunk néhány hasznos telefonszám vészhelyzet esetére. Ennek különösen külföldön vehetjük jó hasznát, ahol nem mindig tudunk az internetre kapcsolódni. Minden számot tároljunk a telefonon és írjuk is le valahová. Mielőtt elutazunk, annak is nézzünk utána, hogy miképpen tudunk hazatelefonálni a célországból.

Wifi hotspotok:
Különösen legyünk óvatosak a hotelekben vagy kávézókban található ingyenes wifi hotspotok használatakor, amelyek használata jelentős kockázatokkal járhat. Ha lehet, kerüljük el az online bankolást, vásárlást és más érzékeny tranzakciókat, hacsak nem rendelkezünk biztonságos VPN kapcsolattal. Ha előre tudjuk, hogy hotspotokat fogunk használni, mindenképpen telepítsünk eszközünkre VPN appot vagy szoftvert.

Hitelkártyák:
Vigyünk magunkkal egynél több hitel vagy betéti kártyát, így lesz B tervünk, ha az egyik kártyánk elveszik vagy hitelkerete kimerül. Ha nagyobb mennyiségű készpénzt viszünk magunkkal, helyezzük el azt a szálloda széfjében (útlevelünkkel együtt, hacsak nem kell azt mindig magunknál tartanunk).

Lényeges, hogy hajtsuk végre az összes ajánlott lépést. Csak így biztosíthatjuk, hogy nyaralásunk során védve legyünk a kiberfenyegetésekkel és csalásokkal szemben, amelyek megkeseríthetik vakációnkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.