Rés a pajzson

Feltörési kísérletet észleltek a Tor hálózaton

A felhasználók megfigyelésére tett kísérletet észlelt a kibertérben névtelenséget biztosító Tor hálózaton annak fejlesztője, a Tor Project.

2014.07.30 18:22MTI
Fotó: Facebook/Tor Project

"Nem tudjuk pontosan, hogy mikor vette kezdetét a támadás, de mindazok a felhasználók, akik február eleje és július 4-e között igénybe vették a hálózatot, ajánlatos, ha érintettnek tekintik magukat" - írja a Tor Project weboldalán közzétett biztonsági bejelentés, hozzátéve, hogy még nem sikerült kideríteniük, hogy az "érintettség" milyen mértékben jelenti a felhasználó névtelenségének kompromittálását.

A jelek szerint a támadók a "rejtett szolgáltatások" után kutakodó felhasználók iránt érdeklődtek, de alkalmazás-szintű forgalmat valószínűleg nem tudtak megfigyelni. Vagyis nem tudták megállapítani milyen weboldalakat töltöttek le és kerestek fel a felhasználók. A támadók megpróbálták megszerezni a rejtett szolgáltatások kínálóinak beazonosításához szükséges adatokat is.

A Tor a forgalom többszörös átirányításával és a metaadatok eltüntetésével biztosítja a névtelenséget az internet felhasználók számára. A rendszer ügyfeleinek körét a névtelenség garantált megőrzését a legkülönfélébb okokból fontosnak tartó felhasználók alkotják.

A Tor Project a felhasználóknak a szoftverek frissített verzióinak telepítését, a rejtett szolgáltatások kínálóinak pedig a szolgáltatás áthelyezését javasolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.