Ericsson "Game Changers"

Így fogunk tévézni 2020-ban

Az internet hatása a mindennapi életünkre igazolhatóan az elmúlt évszázad legnagyobb technológiai innovációja, és a szórakoztatásra tett hatása ugyanilyen drasztikus.

2014.07.23 21:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos nuchylee

Az Ericsson kiadta a második "Game Changer" jelentést, "Az IP-szükségszerűség" (The IP Imperative) címen, amely a TV és média iparág egészében a változásokat kiváltó alapvető tényezőket részletező hat részes sorozat legújabb darabja.

Az IP-szükségszerűség kiemeli, hogyan határozott meg az IP (Internet-protokoll) technológia felfedezése és bevezetése egy új korszakot, amely átformálta a bolygónkat, az életünket és olyan globális ágazatokat, mint például a TV és a média. Az Ericsson azt vizsgálja, hogy az IP hogyan tette lehetővé a csatlakoztatott eszközök számának robbanásszerű növekedését a világ minden részén, hatalmas növekedést okozva az adathálózatokban, amely forgalomnak a videó a fő alkotóeleme, hogyan formálta át a fogyasztói elvárásokat a videoélménnyel kapcsolatosan, és hogyan eredményezett egy friss együttműködési megközelítést a szélessávú szolgáltatók, a tartalomtulajdonosok és az új piaci szereplők között.

2020-ra több mint 8 milliárd csatlakoztatott mobil szélessávú előfizető lesz a világon, a világ népességének 90%-át lefedi a mobil szélessávú szolgáltatás. A fix szélessávú penetráció eléri az 1 milliárd előfizetéssel rendelkező háztartást, mindeközben 50 milliárd csatlakoztatott eszköz létezik majd, amelyből 15 milliárd képes videó lejátszására.

Az otthoni DVR helyébe a számítási felhő és hálózati alapú megoldások lépnek. Az adatforgalom körülbelül a tízszeresére növekszik, a mobil szélessávú forgalom eléri a közel 20 exabájtos havi mértéket, mindeközben az összes mobil szélessávú forgalom 50%-át a videoforgalom teszi ki.

Az IP lesz a domináns videoszolgáltatási hálózati az évtized végére technológia: az IPTV-előfizetők száma globális szinten eléri a 200 milliót. A feltörekvő piacok a mobil szélessávú technológiára támaszkodnak az IP átalakításához, az OTT szolgáltatási model pedig az iparág minden szereplőjére érvényes lesz.

Minden fizetős TV-szolgáltató rendelkezik a fogyasztók kiszolgálására vonatkozó alapvető IP-stratégiával 2020-ra. Ekkorra a mobilhálózatokon keresztüli videoélmény sok országban ugyanolyan jó lesz, mint a vezetékes hálózatokban. Megfelelő sávszélesség és megfelelő mértékű jövedelemarány lesz a jellemző az életképes OTT-szolgáltatási model támogatásához, végül pedig az igény szerinti és az időeltolásos tartalom megtekintésével eltöltött idő 50:50 százalékos arányt ér el a lineáris és élő televíziós közvetítésekkel.

"Az internet hatása a mindennapi életünkre igazolhatóan az elmúlt évszázad legnagyobb technológiai innovációja, és a szórakoztatásra tett hatása ugyanilyen drasztikus" - fejtette ki Per Borgklint, vezető alelnök és az Ericsson Támogatási megoldások üzleti egységének vezetője. "Az IP-technológia bevezetése azt jelentette, hogy a televíziós műsorszórás korábban lineáris jellege helyébe egy új, interaktív és igény szerinti paradigma lépett, amely a nappaliból a csatlakoztatott eszközök felé vezető utat jelölt ki a világ minden részén.

"Ez a változás nagyon nagy változásokat jelent az iparág szereplői számára. A tartalomtulajdonosoknak, a műsorszóróknak és a hirdetőknek módosítaniuk kell az üzleti modelljeiken, hogy kihasználják a nézőkkel való közvetlenebb kapcsolatot; a televíziós szolgáltatóknak alaposan újra kell fogalmazniuk a fogyasztók felfedezését és a fogyasztói élményt, és teljesen meg kell valósítaniuk az IP-szolgáltatást; a hálózattulajdonosoknak át kell alakítaniuk a hálózataikat, hogy kezelni tudják a megnövekedett videoforgalom jelentette megterhelést, illetve előnyökre fordíthassák azt. Már elértük az inflexiós pontot, ahol a szélessávú IP-kapacitás találkozott az egyre inkább IP-központú csatlakoztatott eszközökkel, és a 2020 felé vezető út világos: még nagyobb sebesség, még nagyobb kínálat, még inkább azonnali szolgáltatás."

Az Ericsson "IP-szükségszerűség" kiadványa részletesen bemutatja, hogyan virágozhat majd a tartalomtulajdonosok, TV-szolgáltatók, hálózattulajdonosok és szolgáltatók üzletága 2020-ban, ahogy az IP nyomán átalakulnak a szállító hálózatok, a spektrum-kiosztási és üzleti modellek az egész iparágban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.