"Kézen fogják" a felhasználót

Túl bonyolultak az okostévék - de nem az LG-é!

Nemzetközi kutatásokból kitűnik, hogy a felhasználok egy jelentős hányada túl bonyolultnak gondolja a Smart TV-k használatát.

2014.07.02 19:55Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: LG

Az LG Electronics webOS operációs rendszert futtató legújabb generációs okostévéi már Magyarországon is elérhetők. A márciusi debütálást követően, júniusra világszinten már több mint egymillió ilyen készülék talált gazdára.

"A témában végzett nemzetközi kutatásokból kitűnik, hogy a felhasználok egy jelentős hányada túl bonyolultnak gondolja a Smart TV-k használatát. Ebből kiindulva igyekeztünk minél egyszerűbb, átláthatóbb és intuitív kezelőfelületet alkotni, amivel bárki könnyedén elboldogul, és élvezet a használata" - nyilatkozta Szili Krisztián, LG Electronics Magyar Kft. regionális szórakoztatóelektronikai marketingmenedzsere.

A Smart+ TV-k már az első bekapcsolásnál "kézen fogják" a felhasználót egy BeanBird nevű animált figura formájában, hogy végigvezessék a pár lépéses beállítási folyamaton és csatlakoztatáson - az LG Magic Remote mozgásérzékelős távirányítójával. A webOS azonnal felismeri a tévéhez kapcsolt külső eszköz típusát, és egy előugró menüben megjeleníti az opcionális használati lehetőségeket.

Teljesen újragondolt kezelőfelülettel, egy gombnyomásra előugró, csak a képernyő alsó szegmensét elfoglaló, oldalra görgethető Menü-sávval (Launcher menüvel) javítja a navigálást és keresést a Smart felületen. A Menü-sáv szimultán keresést és tartalomfogyasztást tesz lehetővé, hiszen a tévéadás, a Smart+ felületen elérhető tartalmak és a külső eszközökön tárolt média közötti váltáshoz nem kell visszalépni a kezdőlapra.

A webOS menüje három részből tevődik össze, alapját pedig minden esetben a képernyő alsó részén végigfutó dőlt sávok képezik. Megnyitáskor az előre telepített prémium alkalmazások közül választhatunk, jobbra görgetve a többi előretelepített illetve a letöltött alkalmazások válnak elérhetővé, bal oldalon pedig a futó alkalmazások listája látható. Az alkalmazásokat és tartalmakat jelző színes sávok sorrendjét egyszerű "drag and drop" (fogd és húzd) módszerrel könnyedén változtathatjuk, személyre szabhatjuk. Miközben a Smart+ TV kezelőfelületén böngészünk, a képernyő fennmaradó felső részén az éppen futó tartalmat láthatjuk, legyen az akár tévéműsor, Youtube videó, vagy valamelyik applikáció.

Az LG Store alkalmazástárban a felhasználók válogathatnak a Smart+ TV platformon keresztül elérhető, megjelenésében a TV képernyőjére optimalizált alkalmazások, 3D tartalmak és játékok között.

Az LG most 12 féle különböző felszereltségű webOS Smart+ TV platformmal ellátott modellt vezetett be a hazai piacra, mindet számos méretvariációban, közülük három ULTRA HD felbontású tévét is. Az LG az LB630V modelltől egészen a felsőkategóriás LB870V LED/LCD TV-ig ezt a platformot kínálja tévéiben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.