A 14 éves startup

Nyolcmillió dolláros tőkeinjekciót kap a BalaBit

A hazai alapítású, IT-biztonsággal foglalkozó cég az élő példa, hogy megfelelő tervezéssel, stratégiával és életképes termékekkel, szolgáltatásokkal egy magyar cégnek is van keresnivalója a világpiacon.

2014.06.18 19:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Györkő Zoltán

Az informatikai biztonsági megoldásokra szakosodott BalaBit nyolcmillió dollár (megközelítőleg 1,8 milliárd forint) értékű tőkebevonást jelentett be, mely segítségével a nemzetközi expanziót és a termékfejlesztési tevékenységét kívánja tovább gyorsítani a magyar vállalat. Az elsődleges célok között az észak-amerikai kontinensen való jelenlét erősítése, valamint újabb európai képviseletek létrehozása szerepel az Egyesült Királyságban és a skandináv régióban. A forrást a londoni központú C5 Capital biztosítja, ami Európa első, kifejezetten biztonsági és adatvédelmi szektorra specializálódott kockázati tőketársasága.

Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a közel másfél éves előkészítő munkát és felkészülést követően aláírt megállapodás egy első körös befektetés, amelyet a vállalat öt éves stratégiai céljai szerint további körök követnek majd. A forrásbevonások segítségével 2019-ig szeretné több mint ötszörösére (80-100 millió dollár környékére) növelni árbevételét a BalaBit, amely elérése már az amerikai tőzsdére lépést is lehetővé teszi számára. Az aktuális megállapodás értelmében a C5 Capital kisebbségi - Györkő Zoltán ügyvezető igazgató közlése szerint kevesebb mint 25 százalékos - részesedést szerez a BalaBitban.

A vállalat menedzsmentjében nemzetközi bővülés várható, viszont a szervezet vezetését továbbra is Györkő Zoltán látja el. Amint az a mai sajtóeseményen elhangzott, a BalaBit számára legalább annyira fontos a C5 által megnyíló nemzetközi kapcsolati tőke, mint a 8 millió dollár; az

A BalaBitot 2000-ben 5 millió forint törzstőkével alapította hat magyar magánszemély. Az azóta eltelt idő alatt kizárólag saját forrásból, organikus növekedéssel vált nemzetközi szinten jegyzett szoftverfejlesztő vállalattá. Évi átlagos harminc százalékos bővülésével a régió egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai cége, melynek ingyenes megoldásait világszerte közel egymillió vállalat használja, kifejezetten nagyvállatok számára fejlesztett kereskedelmi termékeit pedig minden lakott kontinensen értékesítik.

A BalaBit 2013-ban 14,5 millió dolláros (3,3 milliárd forint) árbevételt ért el, melyet globális partnerhálózatán keresztül realizált. A vállalat termékeit világszerte közel 100 viszonteladó forgalmazza, közvetlen kereskedelmi képviselettel rendelkezik Párizsban, Londonban, Münchenben, Moszkvában és New Yorkban. Ügyfélkörébe pedig a világ legnagyobb bankjai, telekommunikációs vállalatai, államigazgatási szervezetek és kritikus fontosságú ipari létesítmények tartoznak. A cégcsoport jelenleg 160 főt foglalkoztat, a termékeket a vállalat budapesti központjában és veszprémi K+F részlegében fejlesztik, dolgozói létszámát 2019-ig szeretné megduplázni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.