IT-hírünk a világban

Kelet-európai kiberkémek a királyok

Erőteljesen növekszik a kémkedési célú számítógépes kalózkodás, és azon belül is nő a kelet-európai csoportok és nemzeti kormányok szerepe.

2014.04.22 11:05MTI

Az ilyen célú behatolások szálait tavaly 49 százalékban kínai és kelet-ázsiai országokhoz lehetett visszavezetni, 21 százalékban pedig kelet-európai, főként oroszul beszélő országok jelentették gyaníthatóan a kiindulópontot - áll az amerikai Verizon Communications Inc. 2013-ra vonatkozó jelentésében.

A hackerek a vizsgált adatok több mint felét egyesült államokbeli "áldozatoktól" szerezték meg. A hírszerzési incidensek elkövetőinek mintegy negyede nem volt köthető egyetlen országhoz sem - olvasható a dokumentumban.

Az elektronikus kémkedés nem minden vizsgált esetéért voltak okolhatók kormányok. Az adatszolgáltató magáncégek, állami ügynökségek kutatói a hírszerzési célú támadások 11 százalékát tulajdonították szervezett bűnözőknek és 87 százalékát kormányoknak. Egyes esetekben bűnbandák valószínűleg azért kaparintottak meg adatokat, hogy azokat eladják kormányoknak vagy az áldozat vetélytársainak.

A Verizon-jelentés egyik készítője, Dave Ostertag véleménye szerint a kiberkémkedés jelenti manapság a legnagyobb veszélyt az adatbiztonságra. A tanulmányban egyébként 63 ezer esetet vizsgáltak meg és értékeltek 95 országra és ötven világszerte tevékenykedő szervezetre kiterjedően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.