Eláruljuk: 1-essel kezdődik

Megdöbbentő a Facebook-alapító fizetésének összege

Nyilvánosságra került, mennyit kapott Mark Zuckerberg 2013-ban fizetés gyanánt. Tippeljen és kattintson!

2014.04.01 15:05MTI

Egydolláros éves fizetést kapott 2013-ban Mark Zuckerberg a Facebook cég vezérigazgatója. A jelképes összegű fizetésre való áttéréssel Zuckerberg olyan technológiai vállalkozók nyomdokaiba lépett mint Steve Jobs, az Apple, vagy Larry Page, a Google alapítója. Pályatársaihoz hasonlóan Mark Zuckerbergnek sem kell aggódnia, mert részvényvagyonából jelentős bevételre tett szert.

Mark Zuckerberg 2012-ben még 503 ezer dolláros fizetést kapott, ehhez képest nagy érvágás az 1 dolláros juttatás 2013-ban. A Facebook vezérigazgatója azonban valószínűleg nem aggódik a megélhetése miatt, mert részvényügyletekkel 3,3 milliárd dollárral növelte vagyonát.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott papírok szerint 2013-ban Mark Zuckerberg élt részvényvásárlási opciójával, és 60 millió Facebook részvényt vett, darabonként 6 centért. Decemberben 41,35 millió részvényt adott el ezekből, egyenként 55,05 dollárét, de a nyeresége egy részét adófizetésre kellett fordítania.

Mark Zuckerbeg és felesége, szintén 2013 decemberében, megvált 18 millió további Facebook részvénytől. Ezek egy jótékonysági szervezethez kerültek, akkori értéken nagyjából 1 milliárd dolláros adományt alkotva.

A részvényeladások és a jótékonykodás után még mindig 426,3 millió Facebook részvény maradt Mark Zuckerberg tulajdonában. Ezek értéke nagyjából 25,7 milliárd dollár, és 61,1 százalékos szavazati jogot biztosítanak neki a Facebookban.

A Bloomberg hírügynökség keddi számításai szerint Mark Zuckerberg teljes vagyona 27 milliárd dollár körül mozog, és ezzel 22. helyen áll a Bloombergnek a világ milliárdosairól készített listáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.