Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ennyit a szabadalmak biztonságáról - könnyedén feltörték a szervert

Több mint 800 dokumentumot, köztük találmányok leírásait lopták el a hekkerek. A támadás egy szerzői jogi iroda és egyesület IP-címéről érkezett, amit a szabadalmi hivatal "rosszhiszemű, célzatos és szisztematikus" akciónak minősített.

2014.03.31 09:48ma.hu
Forrás: MTI

Több mint 800 dokumentumot, köztük találmányok leírásait lopták el azok a hekkerek, akik feltörték a korábban szabadalmi hivatalként ismert Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának informatikai rendszerét - írja a Blikk.

A támadás nem volt véletlenszerű: egy szerzői jogi iroda és egyesület IP-címéről érkezett, amit a szabadalmi hivatal "rosszhiszemű, célzatos és szisztematikus" akciónak minősített.

Dürr János, a hivatal főtanácsadója a lapnak elmondta: a betörést lehetővé tevő informatikai hibákat kijavították, ugyanakkor a dokumentumokat hiába kérték, nem kapták vissza. Az eset megtörténtét a hivatalt felügyelő tárca vezetője, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is megerősítette.

A lapnak az érintett szerzői jogi iroda is nyilatkozott: az ő álláspontjuk szerint semmit nem kellett feltörniük, mivel az adatok enélkül is hozzáférhetőek voltak, akciójukkal pedig éppen arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a hivatal nem őrzi megfelelően a hatáskörébe tartozó dokumentumokat. A történteket jelentették is a KIM-nek, de nem világos, hogy pontosan mennyi idővel az akció lebonyolítása után.

Az ügyben rendőrségi eljárás indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.