Titkos adatgyűjtés

Már nem hallgat le mindenkit az USA?

Változnak a szabályok, Obama elnök bekeményít - de vannak kiskapuk...

2014.03.27 17:05MTI

Az amerikai kormány csütörtökön nyilvánosságra hozta azokat a javaslatait, amelyek a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatának reformjára vonatkoznak.

A terv értelmében, amelyet a Fehér Ház reményei szerint a kongresszus 90 napon belül jóvá fog hagyni, az NSA leállítja majd a telefonhívások millióira vonatkozó metaadatok gyűjtését. Ezek az információk a telefontársaságoknál maradnak, és a javasolt új eljárásrend értelmében az NSA nemzetbiztonsági aggályok alapján, csak konkrét telefonszámok esetében és a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (FISC) felhatalmazása alapján kérhet adatokat az érintett cégektől.

Kivételes helyzetben, nemzetbiztonsági vészhelyzet esetén a kormányzat továbbra is bírói végzés nélkül fordulhat majd információért a telefontársaságokhoz, amelyeknek azt gyorsan és könnyen felhasználható formában kell majd rendelkezésre bocsátaniuk.

Barack Obama január 17-én jelentette be, hogy változtatásokat kíván bevezetni az NSA működésében, amelynek titkos részleteit a tavaly Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden szivárogtatta ki. Az elnök közölte, hogy leállíttatja a baráti országok vezetőinek megfigyelését, és változtatásokat vezet be az amerikaiak telefonos kommunikációját mutató metaadatok gyűjtésével kapcsolatban.

Az elnök a kormányzati javaslatokat ismertető csütörtöki közleményében ugyanakkor rámutatott: fontos, hogy a magánélet sérthetetlenségének erőteljesebb szavatolása mellett is hatékony eszközök maradjanak a hírszerzés és a bűnüldöző szervek kezében.

Az adatgyűjtési program folytatására szóló felhatalmazás megújításának határideje pénteken jár le. Az elnök utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy kérje a FISC-től a még a jelenlegi szabályozás szerint folytatott eljárásra vonatkozó engedély 90 nappal történő meghosszabbítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.