Nem csak a vas, az adatok is nagyon hiányozhatnak

Egyre több mobil eszköznek veszik nyoma

Minden hatodik felhasználó veszítette már el laptopját, telefonját vagy tabletjét.

2014.03.27 16:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A laptopok, telefonok és tabletek már régóta pótolhatatlan részei a mindennapoknak, legyen szó munkáról, otthoni filmnézésről vagy egy pihentető olvasásról. De mi van akkor, ha a laptopunk, okostelefonunk vagy tabletünk elveszik vagy éppen megsérül? Mi történik a nyaralást megörökítő fotóinkkal, a gyermekeinkről készült videókkal, a régi levelekkel valamint az online fiókjainkkal? Mi van, ha a készülékkel együtt ezek is végérvényesen eltűnnek?

A Kaspersky Lab szerint a mobil eszközök egyre gyakrabban és rendszeresebben vesznek el vagy sérülnek meg, amelyet a B2B International 2013-as "Fogyasztói Biztonsági Kockázatok" tanulmánya is alátámaszt. Az elmúlt 12 hónapban a felhasználók csaknem 16 százaléka számolt be arról, hogy érte ilyen jellegű veszteség. Ha közelebbről megnézzük az adatokat, kiderül, hogy a felhasználók 9 százalékának javíthatatlanul megsérült, valamint 3 százaléka elvesztette és 4 százalékának ellopták a mobil eszközét. Ezek az adatok megerősítik, hogy a mobil eszközök elvesztése vagy ellopása egyre gyakoribb probléma.

Azonban, eltekintve az eszköz értékétől, felvetődik a kérdés, hogy milyen adatveszteséggel kell számolniuk a tulajdonosoknak?
- Személyes fényképek és videók: az okostelefonok 76 százalékán, valamint a tabletek 65 százalékán található.
- E-mailek és személyes levelek: az okostelefonok 64 százalékán, valamint a tabletek 61 százalékán található.
- Jelszavak közösségi oldalakhoz és egyéb más fiókokhoz: az okostelefonok 22 százalékán, valamint a tabletek 23 százalékán található.
- Munkahelyi e-mailek: az okostelefonok 32 százalékán, valamint a tabletek 28 százalékán található.
- Üzleti dokumentumok: az okostelefonok 20 százalékán, valamint a tabletek 29 százalék található.
- Pénzügyi információk: az okostelefonok és a tabletek 10 - 10 százalékán található.

Összegezve tehát: a felhasználók az összes személyes információjukat a mobil eszközeiken tárolják, amelyek - a válaszadók szerint - sokkal értékesebbek, mint maguk az eszközök. Azonban a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy adatok elvesztésének mértéke nagyon aggasztó. Ugyanis ha ezek rossz kezekbe kerülnek, azoknak akár katasztrofális következményei lehetnek. Gondoljunk csak a bizalmas vállalati információkra vagy a saját e-bank és egyéb jelszavainkra. A vállalat szakértőinek véleménye szerint ezek a kellemetlen pillanatok elkerülhetőek, ha olyan biztonsági megoldást telepítünk az eszközünkre, amellyel távolról törölhetjük, illetve blokkolhatjuk az adatainkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.