WebP

A nagy Google képtelenség

Az amerikai vállalat egyszerre nyírná ki a JPEG-et, a GIF-et és a PNG-t is. De mi lesz helyette?

2014.03.22 09:55Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A bevezetőben említett képformátumok felett már igencsak eljárt az idő - mégis ezeket használja az internetezők döntő többsége. A Google egy ideje már vívja a harcát a matuzsálemek ellen saját, WebP formátumával, de egyelőre nem sok eredménnyel. Holott az igencsak impresszív tudással bír; a legújabb változat 25 százalékkal gyorsabban jeleníti meg a képeket, mint az "őskövületek". Arról nem beszélve, hogy kevesebb memóriát esznek ezek a képek, és akár animációk megjelenítésére is felhasználhatók.

Azon múlhat a siker, hogy meg tudják-e győzni a többi böngészőfejlesztőt és az olyan népszerű oldalak készítőit, mint a Facebook. Igaz, saját berkein belül a Google sok mindent tehet - és tesz is. Nemrég bejelentette, hogy a Youtube videók előnézeti képeit erre a formátumra cseréli. Tekintve, hogy mennyi videót néznek meg egy nap a vállalat tulajdonában levő szolgáltatáson keresztül, ez nem is olyan apró lépés.

"Az eddigi erőfeszítéseinknek hála az aggregált napi adatforgalmunk több tíz terabyte-tal csökkent. Ez a felhasználóknak gyorsabb oldalbetöltődést és kevesebb adatforgalmat jelent" - számolt be a WebP jelentette előnyökről Husain Bengali, a Google termékmenedzsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.