Terjeszkedés

Ingyenes zeneletöltési szolgáltatást indított Kínában a Google

A keresőóriás a zene útján próbálja bevenni a már jelenleg is hatalmas, ám rohamosan bővülő piacot.

2008.08.07 08:17MTI

A kínai Top100.cn online zenekiadóval karöltve indított ingyenes zeneletöltési szolgáltatást Kínában a Google internetcsoport. „A szolgáltatás kedden indult el próbaüzemmel, és csak Kínában elérhető” - közölte a Google.

Az amerikai keresőóriás kihívást jelent egy a helyben piacvezető cég, a Pajtu (Baidu) kereső számára. A szolgáltatásban több tízezer olyan kínai dal lesz letölthető, amelyet a 2006-ban a kínai kosárlabdasztár, Jao Ming (Yao Ming) közreműködésével alapított, de a Google társtulajdonában álló Top100.cn-ben szerepel.

A Google, a lemezkiadók és a Top100.cn osztoznak a reklámbevételeken. Bár az amerikai cég erről nem közölt részleteket, hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás jótékony hatással lesz a Kínában különösen nagy mértékű kalózkodásnak kitett lemezcégekre.

A Google, mint keresőprogram, 2008 első negyedévében 26,8 százalékban részesült a kínai piacból szemben a Pajtu 60, 7 százalékával - állapította meg az Analysis International intézet. A Pajtu népszerűségét elsősorban zenei linkkínálata adja, ugyanakkor azzal vádolják, hogy elérhetőségeket ad kalózkiadású zenéket tartalmazó portálok felé.

Kína a világ legnagyobb internetfelhasználója 253 millió felhasználóval, így nem csoda, hogy az olyan hatalmas cégek, mint a Google is igyekszenek nyitni a piac irányában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.