CES 2014

Okos otthonok és okos autók

Nem várnak sokat az elektronikai gyártók, rögtön az év elején a világ elé tárják, mivel is fogják lenyűgözni az embereket 2014-ben. Előtörőben a viselhető elektronika, az óriási tévék és az egyre okosabbá váló eszközök.

2014.01.02 15:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Már készülnek a kiállításra

Alig egy hét múlva indul a minden év januárjának elején esedékes Consumer Electronics Show, azaz a CES 2014. A Las Vegas-i esemény már hosszú évtizedek óta meghatározza az elektronikai ipar fejlődésének prezentálását: többek között itt debütált a VHS és a CD is, számos egyéb fejlesztés mellett. Vessünk gyorsan egy pillantást arra, mi vár ránk az idén!

Tavaly jelentek meg az okosórák, az okostelefonok jelenlegi vezetőjének számító Samsung is rámozdult a piacra. És noha az első vélemények legalábbis felemásak, azt könnyű belátni, hogy a viselhető elektronika alapvetően változtathatja meg életünket. Egy intelligens ruha képes folyamatosan mérni testünk kondícióját, a Google Glass féle okostelefonok szükségtelenné tehetik a zseben hordott okostelefont, hogy csak néhány példát említsünk.

De nem csak öltözékeink, otthonaink is okosabbá válnak az idén - már annak persze, aki meg bírja fizetni a technikát. Kulcsnélküli - telefonnal nyitható - zárak, a tulajdonos mozgásához alkalmazkodó világítás, saját kezűleg összerakható elektronikus védelem, és még sok egyéb fejlesztés teszi kényelmesebbé a gazdagabbak életét. A jelenség egyébként a járművekben is egyre nagyobb mértékben figyelhető meg; elég csak a Google és az Audi partneri megállapodására gondolni. Az okostelefonok operációs rendszerei által vezérelt autók mellett olyan újítások is felbukkanhatnak, mint az autonóm ("önműködő") gépkocsik; nagy valószínűséggel a németek (Audi, Mercedes-Benz) és a Ford is előáll majd ilyen fejlesztésekkel az elektronikai kiállításon.

A szórakoztatás irányába fordulva az Xbox és Playstation (valamint egyre kevésbé a Wii) által uralt konzolpiac felrázását ígéri az online játékszolgáltató, a Valve saját masinája, a Steambox. Az első demokészülékeket már tesztelik; ha bejön a Valve lépése, akkor az újabb szöget verhet a játékra használt asztali PC-k koporsójába. Emellett elmaradhatatlan kellékei a CES-nek az óriástévék; a hatalmas méret ezúttal még nagyobb felbontással - 4K - párosul a legtöbb kiállítónál. Az évek óta mutogatott OLED technika viszont valószínűleg idén sem válik általánossá, így a plazmatévék kihalásával az LCD-k egyeduralkodók lesznek. Emellett egyre okosabbá válnak: mind több televízióra lehet alkalmazásokat telepíteni, internetezni és csevegni rajtuk, vagy akár hanggal vezérelni őket.

Január 7-én minden kiderül: jövő hét kedd és péntek között a széles látogatóközönség előtt megnyílik az IT és az elektronika csúcsát bemutató kiállítás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.