Divat-technológia

3D-s nyomtatóval "szőtt" ruhát mutattak be a Párizsi Divathéten - képek!

Az Iris van Herpen holland tervező haute couture kollekcióját gazdagító darab a belga Materialise vállalat technológiájával jött létre.

2013.07.02 04:29MTI

Az egyedi, átlátszó, csontszerű szerkezetet úgynevezett mammut sztereolitográfia segítségével hozták létre - olvasható az Európai Bizottság Kutatás és Innováció Főigazgatósága által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben. A háromdimenziós nyomtatásnak köszönhetően a mérték után készült ruhákon nincs varrás és a technológia révén gyorsan, egyetlen darabból álló, komplex formákat lehet létrehozni.

A Párizsi Divathéten debütált ruha tervét számítógépen alkották meg Isaie Bloch belga építész és számítógépes grafikus közreműködésével. A tervet végül mammut sztereolitográfia segítségével keltették életre: ez olyan additív gyártási technológia, amely rétegről rétegre alkotja meg a tárgyakat. A tervet az UV-lézer folyékony gyantába olvassa be, amely megkeményedik, ahogy a lézersugár hozzáér és így a háromdimenziós tárgy lassan megelevenedik.

A Materialise úttörőnek számít az additív gyártás - additive manufacturing - keretében kifejlesztett szoftverek és megoldások, vagyis a háromdimenziós nyomtatás területén. A projekt egyetemi kísérletként indult, majd részben az Európai Unió kutatási támogatásának köszönhetően a vállalat multinacionális céggé nőtte ki magát.

A folyamatos kutatásnak hála a technológia alkalmazási lehetőségei tovább fejlődtek, számtalan változatuk alakult ki, amelyek ma már az orvosi, az autóipari, a tervezési és a fogyasztói piaci szegmens számára is elérhetőek.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.