Még olcsóbb roamingot!

A csökkentett adatroaming díjak még mindig irreálisak

A roamingdíjak csökkentése egy tanácsadó cég szerint puszta PR-fogás, mert még így is rengeteget fizetünk a külföldi mobilinternetért.

2008.07.01 13:40Z., ma.hu

A T-Mobile bejelentette, hogy lakossági és vállalati ügyfelei egyaránt olcsóbban internetezhetnek és e-mailezhetnek az Európai Unióban és további három országban, köszönhetően annak, hogy a szolgáltató július 1-jével jelentősen csökkenti az adatroaming díját. Korábban a Vodafone jelentett be olcsóbb adatroaming szolgáltatást, bár más konstrukcióban, miközben a Pannon e tekintetben a mai napig nem jelentett be semmit.

A SciamuS telekommunikációs tanácsadó szerint, a csökkentett díjak is indokolatlanul magasak. Ezen bejelentések inkább PR fogások, hiszen a netezés külföldön továbbra is olyan drága, hogy a tanácsadó cég javasolja elkerülni, illetve csak szükség esetben igénybe venni azt. Amennyiben bárki használni szeretné a legjobb megoldás egy Internet kávézót vagy WiFi Hotspot-ot felkeresni.

A telekommunikációs tanácsadó, vizsgálva ügyfelei adatroaming szokásait, az alábbi hétköznapi példán mutatja be, mibe kerül az internetezés külföldön. Egy cég középvezetője egy hétre elmegy nyaralni valamelyik Európai Uniós országba. Viszi magával a laptopját, mert szeretné megnézni az e-mailjeit. Mivel tudja, hogy nem olcsó az adatroaming, ezért csak minden második nap internetezik. Ilyenkor azonban, tapasztalatok szerint megnézi a legfontosabb híreket és kicsit szórakozik is.

A statisztikák alapján az alábbi forgalma képződik:

  • 1 nap: 60 Mbyte
  • 2 nap: -
  • 3 nap: 15 Mbyte
  • 4 nap: -
  • 5 nap: 150 Mbyte (automatikus iTunes frissítése)
  • 6 nap: -
  • 7 nap: 30 Mbyte
Ha otthon tartózkodik, akkor ennek a hatszoros adatforgalma belefér az 5 Gbyte-os csomagjában, ami mindenféle kedvezmény nélkül nettó 5 000 Ft. Ha az új meghirdetett T-Mobile adatroamingot használja, akkor ennek költsége nettó 106 250 Ft (21-szerese a hazai árnak). Ha a Vodafone Connect Roaming szolgáltatást használja (csak preferált hálózatokban), akkor mindez nettó 160 000 Ft-ba kerül (ami 32-szeres ár).

A Vodafone egyéb csomagok és a Pannon tarifája nagyságrendileg egyezik, a Pannon konkrétan 510 000 Ft-ra jön ki (102-szeres ár). Természetesen az árkülönbözet nő, amennyiben az adatforgalom több.

A SciamuS hangsúlyozza, a szolgáltatóknak minimális adminisztrációs munkát jelent a külföldi használat, így javaslatuk szerint az ár ne legyen több a belföldi árak maximum 1,5-szeresénél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.