Innováció a nyomtatásban

A 3 dimenziós nyomtatás legújabb technológiája

A VARINEX Informatikai Zrt. az INDUSTRIA 15. Nemzetközi Szakkiállítás első napján mutatja be a 3 dimenziós nyomtatás legújabb, Nagydíjas technológiáját.

2008.05.26 12:30ma.hu

Az Objet Geometries Ltd. Izraelben működő high-tech vállalkozás úttörő tevékenységet folytat a fotó-polimerek nyomtatása terén. Az ultra vékony rétegekből építkező, nagypontosságú háromdimenziós fizikai modellek nyomtatását megvalósító modern 3D Printereit Magyarországon a Varinex Zrt. képviseli.

A háromdimenziós nyomtatás a Rapid Prototyping eljárások közül ma a leggyorsabban fejlődő technológia. Ezen a területen hozott létre szenzációs eredményt az Objet Geometries Ltd., aki Frankfurtban megkapta CONNEX 500 típusú nyomtatójáért az "Euromold 2007 Legjobb Innovációja" elismerő kitüntetést és mindössze hat hónappal később most itt, Budapesten az INDUSTRIA Nagydíjat.

A CONNEX500 háromdimenziós nyomtató valósítja meg az Objet Geometries Ltd. új, PolyJet Matrix(tm)-nak elnevezett térbeli nyomtatási módszerét, amely a világon az első és egyben egyetlen olyan nyomtatási eljárás, amellyel egyszerre két féle alapanyagból lehet modelleket kinyomtatni úgy, hogy egy rétegen belül külön-külön és egyszerre is használhatjuk a két féle alapanyagot. Nyomtathatunk kétkomponensű modelleket - mintha kétkomponensű fröccsöntéssel állítanánk elő műanyag termékünket - továbbá a két különböző alapanyag keverékét, mint új anyagot használhatjuk.

Ezt a lehetőséget nevezik Digital Material(tm) megoldásnak, amely azt jelenti, hogy olyan kompozit anyagokat is használhatunk a nyomtatás során, amelyek egyébként nem léteznek és csak a nyomtatás során jönnek létre, amely anyagok mechanikai tulajdonságai széles határok között változtathatók.

Az új háromdimenziós nyomtatási eljárást megtestesítő CONNEX 500-as berendezés munkatere 500 x 400 x 200 mm, amely munkatér optimális teret nyújt a legkülönbözőbb prototípusok elkészítéséhez, amelyek 30 mikronos rétegvastagsággal készülnek, biztosítva a sima felületű, részlet gazdag és egyben pontos 3D nyomtatás kézzelfogható előnyeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.