Az internet márpedig veszélyes

Jobban védi az EU a gyerekeket az internetes veszélyektől

Újabb négyéves, a jelenleginél is szigorúbb programot hagytak jóvá az Európai Unió tagországainak kulturális ügyekkel foglalkozó miniszterei a gyermekeknek ártó internetes törekvések ellen.

2008.05.22 08:30MTI

A jövőre kezdődő terv az idén kifutó program egyenes folytatása, de az uniós remények szerint annál is nagyobb védelmet és hatékonyabb fellépést biztosít a szóban forgó tartalmak, köztük a gyermekpornográfia ellen.

A következő négy év erőfeszítéseinek középpontjában a gyermekek, szülők és tanárok jobb informálása, illetve a gyermekek fejlődésére kártékony tartalomhoz való hozzáférés nehezítése áll. Az 55 millió eurós költségvetésű programról még az Európai Parlamentnek is véleményt kell mondania.

A találkozón több tagállam - köztük Németország és Spanyolország - sürgette azt is, hogy tegyenek uniós szinten lépéseket az internetes kalózkodás, azaz a szellemi jogvédelem alatt álló zeneművek, filmek és más alkotások törvénytelen terjesztése ellen. Más tagállamok - élükön Nagy-Britanniával - azonban helyszíni értesülések szerint ezt korainak tartják, arra hivatkozva, hogy még fejlődő szakaszban jár az internet törvényes kihasználása is e területen, és e fejlődést lassíthatnák a kemény korlátozások. Abban egyetértett szinte minden tagállam, hogy a művek törvényes terjesztését bátorítani és segíteni kell az unió rendelkezésére álló eszközökkel.

A miniszterek abban is megállapodtak, hogy programot dolgoznak ki a művészek és művek EU-n belüli mozgásának további könnyítésére, illetve az EU-tagországok közti kulturális párbeszéd fokozására. Ján Figel, az Európai Bizottság szlovák tagja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem csupán a kulturális ismeretek kiterjesztésének fontosságáról van szó, hanem arról is, hogy az egyre szélesedő EU lakói még jobban értsék egymást, és könnyebben legyőzzék esetlegesen még meglévő előítéleteiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.