"Sohasem bombázunk le titeket"

Breaking: Izrael mégiscsak szereti Iránt

A politika világa ellen indított harcot a közösségi média segítségével egy tel-avivi tervezőgrafikus a következő egyszerű üzenettel: "Irániak, sohasem fogjuk lebombázni az országotokat. Szeretünk titeket."

2012.03.21 19:01MTI

"Ahhoz, hogy háború legyen köztünk, először félnünk kell egymástól, gyűlölnünk kell egymást. Nem félek tőled, és nem gyűlöllek. Nem is ismerlek" - írta Ronni Edri. "Néha a tévében látok egy iránit. Háborúról beszél. Biztos vagyok benne, hogy nem képviseli Irán egész népét. Ha te is látsz valakit a tévében, aki azt mondja, hogy lebombázunk titeket, biztos lehetsz benne: nem mindannyiunk nevében beszél."

Edri példáját több izraeli követte, és pozitív hangvételű üzenetekkel ellátott képeikre szinte azonnal hasonló válasz érkezett Iránból.

"Mi is szeretünk titeket" - írta egy iráni. "Szavaitok a cenzúra ellenére eljutnak hozzánk."

A hétfőn létrehozott, "Izrael szereti Iránt" nevű Facebook-oldalnak már most csaknem 9 ezer rajongója van, és a politikusok kardcsörtetésével szembemenő üzenetét a nemzetközi média is felkapta. A lelkesedést látva Ronni Edri ambiciózus tervet kezdett el dédelgetni: össze akar gyűjteni egymillió dollárt, hogy hirdetőfelületet bérelhessen üzenetének, így az több emberhez eljuthat. A cél a New York-i Times Square kivetítője.

"Ez az emberek üzenete az embereknek" - mondta Edri. "Azt akarjuk, hogy mindenki megértse: nem lesz háború."

A Nyugat azzal vádolja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. Teherán cáfolja ezt, és az életbe léptetett nemzetközi szankciók ellenére nem hagy fel az urándúsítással. Az utóbbi időben Izraelben felerősödtek az iráni atomlétesítmények elleni légicsapást szorgalmazó hangok, és Washington is megerősítette: minden opció az asztalon van.

Izrael és Irán viszonya egészen az 1979-es iszlám forradalomig kiegyensúlyozottnak, csaknem barátinak számított. Máig Iránban él az egyik legnagyobb zsidó közösség (25-40 ezer fő) a Közel-Keleten, amely különleges előjogokkal rendelkezik.

A zsidókat oltalmazandó vallási kisebbségként ismerik el, és saját képviselővel rendelkeznek a 290 fős törvényhozásban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.