Akadályozták a rendőrségi ellenőrzéseket

Bepereli a Twittert a brazil kormány

Pert indít a Twitter ellen a brazil kormány, mivel a közösségi oldal korábbi ígéretéhez hűen nem tett lépéseket a helyi törvényekbe ütköző üzenetek, így a rendőrségi közúti ellenőrzésekre figyelmeztető bejegyzések.

2012.02.07 18:29MTI

A brazil hatóságok elsősorban az ittas vezetés megelőzésére tett kormányzati erőfeszítések aláásását vetik a Twitter szemére, mivel az országban továbbra is hozzáférhetők azok az üzenetek, amelyek az út menti traffipaxra vagy rendőrségi rutinellenőrzésekre figyelmeztetnek.
   
Luis Inacio Lucena Adams főügyész azt követően nyújtott be keresetet a Goias állambeli szövetségi bíróságnak, hogy a Twitter januárban közölte, amennyiben a kormányok kérik, blokkolni tud bizonyos, a helyi jogszabályokat sértő rövid írásos üzeneteket.

A brazil főügyész indoklása szerint az ittas vezetők kiszűrésére irányuló közúti rendőrségi vizsgálatokra figyelmeztetés a közlekedési szabályokkal és a büntetőjoggal egyaránt szembemegy. A dél-amerikai országban több népszerű Twitter-fiók is rendszeresen szolgáltat információkat az aktuális közúti ellenőrzések helyszínéről. A mostani jogi lépés azonban több informátort a posztolás átmeneti beszüntetésére sarkallt.
   
A keresetben egyebek mellett az a követelés is szerepel, hogy a Twitter fizessen 500 ezer realt (64 millió forint) minden egyes olyan napért, amelyen nem tett eleget vállalt kötelezettségének.
   
A közösségi oldal egyelőre nem reagált az üggyel összefüggésben.
   
A Twitter korábban azt közölte, a kormányoktól érkező, cenzúrára vonatkozó igényeket fel fogja tüntetni a Chilling Effects nevű weboldalon, ahol egyelőre nem jelent meg semmilyen bejegyzés a szóban forgó brazil kormányzati kéréssel kapcsolatban.
  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.