Nem tetszik nekik a törvénytervezet

Sötétbe borult kalózok: tiltakozik a Wikipedia is

A Wikipédia angol nyelvű oldala sem fog üzemelni szerdán az internetes kalózkodás megfékezését célzó amerikai törvénytervezet elleni tiltakozás jeleként.

2012.01.17 12:58MTI

A helyi idő szerint kedd éjfélkor (közép-európai idő szerint szerda reggel hat órakor) kezdődő 24 órás önkéntes üzemszünetben a felhasználók által szerkesztett Reddit hírportál, valamint a Boing Boing című blog is részt vesz.

Az oldalak üzemeltetői így kívánnak tiltakozni a kongresszus elé került internetes kalózkodás elleni törvénytervezet (Stop Online Piracy Act, SOPA), valamint az intellektuális tulajdon védelméről szóló törvénytervezet (Protect Intellectual Property Act, PIPA) ellen.

A SOPA a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítését kívánja felszámolni, azáltal, hogy kötelezné az internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket kínálnak, megsértve ezzel az amerikai szerzői jogot.

A Twitter mikroblog-portál nem csatlakozott az üzemszünethez.

A Fehér Ház illetékesei szombaton hangot adtak aggályuknak a SOPÁ-val kapcsolatban. A tervezett jogszabályt a Google és a Facebook is túlságosan szigorúnak nevezte, a hollywoodi filmstúdiók és a zeneforgalmazó cégek szerint azonban szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

A Wikipédia angol nyelvű oldalának üzemeltetője szerint a tervezett jogszabályok "pusztító hatással lennének a szabad és nyílt világhálóra". Működésének megkezdése óta a Wikipédia most először döntött nyilvános tiltakozás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.