Kevesebb az alma

Több százan búcsúztatták Steve Jobs Apple-vezért

Több százan - köztük szilícium-völgybeli kollégái, politikusok és hírességek - búcsúztatták vasárnap privát ceremónia keretében Steve Jobsot, az Apple Inc. társalapítóját, akit halálakor az emberarcú informatika megteremtőjeként méltattak.

2011.10.17 10:36MTI

A vendégek fekete limuzinok tucatjain gördültek a Stanford Egyetem kampuszán álló templomhoz. A Memorial Church bejáratához vezető gyalogutat nagy fehér gyertyák százai szegélyezték.

A nem nyilvános rendezvény nyugalmát a rendőrség és a biztonsági őrség felügyelte. Tim Cook, aki augusztusban vette át az Apple vezetését Jobstól, amikor a technológiai óriáscég megteremtője betegsége miatt lemondott posztjáról, egy buddhista öltözéket viselő férfi oldalán lépett be a templomba.

A gyászolók között volt Maria Shriver, Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó válófélben lévő felesége, és Bono, a U2 együttes frontembere. Megjelent Scott Forstall, az Apple szoftverfőnöke, Bill Clinton korábbi amerikai elnök és Jon Miller, a News Corp digitális tartalmaiért felelős igazgatója. Jobs 56 esztendős korában október 5-én hunyt el hasnyálmirigyrákban.

Olyan ikonikus termékek megálmodója és fejlesztője volt, mint az iPod, az iPhone vagy az iPad, újításai nemzedéke legkiemelkedőbb ipari vezetői közé emelték.

Hosszú évekig küzdött a súlyos kórral, de 2004-es műtéte után nagyon keveset beszélt erről a harcáról. Amikor augusztusban átadta a vállalatot Tim Cooknak, szűkszavúan azzal indokolta a lépést, hogy többé nem képes ellátni vezetői feladatait.

Jobs temetését napokkal ezelőtt, szűk körű szertartás keretében tartották meg. Alkalmazottai október 19-én külön megemlékezésen vesznek búcsút tőle az Apple cupertinói főhadiszállásán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.