Az alma státuszszimbólum

Olcsó okostelefonokat hoz ki a Nokia és a Samsung

A világ két legnagyobb mobiltelefon gyártója a Nokia és a Samsung Electronics olcsó okostelefon modelleket mutatott be szerdán, hogy megvédhessék piaci részesedésüket az Apple offenzívájával szemben.

2011.08.24 19:41MTI

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a felső kategóriás okostelefon piacon már uralkodó pozíciót szerzett amerikai számítástechnikai vállalat az iPhone 4 egy olcsóbb változatának piacra dobására készül.

A Samsung négy új modellel gyarapította Galaxy készülék családját, a Nokia pedig három új okostelefon készülékkel bővítette kínálatát, melyek saját Symbian operációs rendszerének egy újabb változatával futnak.

"Az okostelefon gyártók egyre lejjebb ereszkednek a modellek ranglistáján, hogy tömegcikkekkel célozhassák meg a széles vásárlóközönséget, elsősorban Kínában és Indiában" - mondta Lee Seung-woo, a Shinyoung Securities piaci elemzője. "Törvényszerű piaci trendről van szó, ami egyúttal azonban a haszonkulcsot is csökkenti, tehát csak néhány nagyobb gyártó maradhat fenn."

A Nokia annak ellenére is a Symbian operációs rendszer mellett döntött új olcsó okostelefon modelljeinél, hogy már bejelentette annak leváltását a Microsoft mobil operációs rendszerére. "A Symbian egy újabb verziójának alkalmazása az olcsó Android készülékek felé tett megfelelő lépés, a Nokiának azonban meg kell győznie mind a hálózat üzemeltetőket és a fejlesztőket, mind pedig a felhasználókat arról, hogy van még a Symbian operációs rendszernek jövője" - mondta a CCS Insight elemzője, Geoff Blaber.

Az olcsó okostelefonok piacát - ahol jellemzően a hálózati szolgáltatók ingyen adják a készüléket egy-két éves hűségnyilatkozat fejében - a Nokia és a Samsung uralja, de részesedésüket egyre erőteljesebben szorongatják más gyártók, a ZTE Corp., a Huawei Technologies és más, márka nélküli készülékgyártók.

A Samsung előrejelzése szerint 2015-re a 200 dollár alatti "olcsó" okostelefon modellek teszik majd ki a teljes okostelefon piac több mint felét, szemben a tavalyi 16 százalékkal. A piaci növekedés nagyobb részét a feltörekvő térségek adják majd, ahol a haszonkulcs is lényegesen alacsonyabb a fejlett piacoknál.

A dél-koreai vállalat az Apple legnagyobb riválisa az okostelefon piacon, eladásai alig egymillióval maradtak el a második negyedévben az Apple 20,3 milliójától. A Google Android 2.3-as verziójú operációs rendszeren futó új Galaxy modellcsaládot a jövő héten a németországi IFA szórakoztató elektronikai vásáron mutatja be a Samsung. Az első Galaxy modellt 2010 júniusában mutatta be a Samsung, melynek második verziója, a Galaxy II idei áprilisi bemutatása óta már több mint 5 millió példányban kelt el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.