Aszály

Elképesztő dolgok kerültek elő a kiszáradt Vekeri-tó medréből

Öt évtizednyi szemetelés szomorú emlékei.

2022.08.19 08:18ma.hu

Bontatlan Sztár tonik, pöttyös gumilabda, sörös és Pepsi-kólás palackok, Prím Panda tejjégkrém - most hogy teljesen kiszáradt a Debrecen melletti tó, előkerült az évtizedek alatt beledobált szemét egy része.

A látvány szívszorító, az 1970-es évek elején kialakított 18 hektáros horgász- és csónakázótó gyakorlatilag eltűnt, és könnyen lehet, hogy soha nem is tér vissza a medrébe a víz.

A Vekeri-tó kiszáradásával Debrecen és a környék fontos kiránduló- és pihenőhelyet veszített el. A drámai helyzet egyik érdekessége, hogy a víz eltűnésével szem elé került az a rengeteg szemét, amit az elmúlt csaknem ötven évben ejtettek-dobáltak a kirándulók, pecások, csónakázók a tó vizébe.

Az öt évtizednyi hulladék nagy része persze mélyen, a megkeményedett iszap repedezett hasábjaiba ágyazódva rejtőzik továbbra is, de olyan tárgyak is előkerültek most, amelyek nem fúródtak túl mélyre a tó medrébe. Érdekes és persze egyben szomorú látni, hogy a hetvenes évektől napjainkig mi mindent hajítottak a tóba az ide látogatók.

Az rtl.hu fotókat is készített, itt tudja megnézni őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.