Időjárás

Vihar - Kárenyhítési alapot hoznak létre Kaposváron

Szita Károly szólt arról is, hogy a rendkívüli időjárás miatt polgári védelmi készültséget rendelt el Kaposvár közigazgatási területére.

2022.05.28 22:30MTI

Kárenyhítési alap létrehozásáról döntött Kaposvár polgármestere a városban a szerdai viharban megrongálódott lakóingatlanok helyreállítására.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) pénteki kaposvári sajtótájékoztatóján azt mondta, az alap több tízmillió forintos nagyságrendű lesz, a támogatás igénybevételének feltételeit a hétvégén dolgozzák ki.

A pénzügyi keret a közvetlen életveszély elhárítására és a lakhatás soron kívüli megoldására hivatott, gondolva a családokra és az idősekre - hangsúlyozta a politikus.

Szita Károly szólt arról is, hogy a rendkívüli időjárás miatt polgári védelmi készültséget rendelt el Kaposvár közigazgatási területére.

A településvezető arra kérte a biztosítótársaságokat, hogy gyorsított eljárásban, soron kívül, hosszabb nyitvatartással álljanak a kárbejelentők rendelkezésére, és ha kell, alkalmazzanak plusz munkaerőt az ügyek gyors elbírásáért, a kártérítés mielőbbi folyósításáért.

Arra kérték a katasztrófavédelmet, mérje fel és jelezze az önkormányzatnak, szüksége van-e valamire a károk, a balesetveszély elhárításához, mert sem anyagi, sem más eszközök hiánya nem akadályozhatja a munkát - tette hozzá.

Szita Károly emlékeztetett: a szerda esti viharban Kaposváron helyenként 100 kilométeresnél is erősebb óránkénti sebességű szelet mértek, "minimum diónyi nagyságú jégdarabok estek vízszintesen", mindez a fél órán át tartó felhőszakadással együtt "iszonyatos károkat" okozott: fák dőltek ki, épületekben, utakban, járművekben egyaránt jelentős kár keletkezett.

Ezzel összefüggésben 209, elsősorban ingatlankárra vonatkozó bejelentés érkezett, 109 esetben sikerült a gondokat megoldani, de még 100 épület van, amelyben a lakhatást még problémát jelent - mondta.

Jelezte, a következő napokban várhatóan csapadékos lesz az időjárás, ezért a város 1000 négyzetméter fóliát vásárolt, hogy segítsen megelőzni a további beázásokat.

Szita Károly a helyreállításban végzett munkáért és támogatásért köszönetet mondott Kaposvár polgárainak, a katasztrófavédőknek, a városgondnokság dolgozóinak, több kaposvári vállalkozásnak, az Ökumenikus Segélyszervezetnek és a kormánynak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.