Időjárás

NAK: mérsékelte a viharkárokat a jégkármérséklő rendszer

A szerdai viharok Magyarországon kisebb károkat okoztak, mint a szomszédos államokban.

2022.05.27 01:30MTI

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerének köszönhető, hogy a szerdai viharok Magyarországon kisebb károkat okoztak, mint a szomszédos államokban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

A rendszer a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek. A leghevesebb zivatarok 16 óra körül érték el az országhatárt. Az Ausztriából érkező szupercella a határ közvetlen közelében, Szentgotthárdon hozott jégesőt, majd zivatarcellává alakulva komolyabb károkozás nélkül haladt a Balatonig. A Szlovéniából érkező szupercella Kaposvár-Szabadka vonalon hozott szélvihart, felhőszakadást, jégesőt. Tolna megyében két szupercella alakult ki, de csak kisebb károkat okozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei 108 ezer villámot regisztráltak szerdán.

A közlemény szerint a jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel ugyanakkor elérhető, hogy a jégszemek mérete kisebb legyen. Szerdán Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában elérték a 7 centimétert, Magyarországon viszont jellemzően csak 4-5 centiméteresek voltak a jégszemek - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.