Tragédia

Egész családok haltak meg - döbbenetes videók a pakisztáni katasztrófa utáni mentésről

Megfagytak vagy megfulladtak autójukban.

2022.01.09 10:14ma.hu

Mint ahogyan arról a ma.hu az elsők között beszámolt, turisták ezrei rekedtek a pakisztáni népszerű hegyi üdülőhelyre vezető utakon. A heves hóviharban komplett családok haltak.

Közel két tucat ember, köztük gyermekes családok, akik a pakisztáni Pandzsáb tartományban található Murree síparadicsomba tartottak, megfagytak vagy megfulladtak autójukban, miután csapdába estek a szokatlanul heves hóviharban.

Az esetek többségében a halál oka a hipotermia volt, míg néhány áldozat az autó kipuffogójából visszaszivárgó gázoktól fulladhatott meg - közölték a hatóságok. A mentőszolgálat illetékesei által közzétett 22 áldozat listáján 10 gyermek neve szerepel. Sheikh Rashid belügyminiszter szerint péntek este óta "mintegy ezer autó" rekedt a Murree felé vezető autópályán. Katonák, rendőrök és a mentőszolgálat csapatai vonultak ki, hogy kimenekítsék az embereket a járműveikből, a helyi lakosok pedig segítséget nyújtottak a rekedt turistáknak.

A helikopteres mentőakciót azonban a zord időjárási körülmények miatt el kellett halasztani.

A tragédiára reagálva Imran Khan, az ország miniszterelnöke "megdöbbenéssel" és "feldúltan" nyilatkozott, hozzátéve, hogy vizsgálatot rendelt el, és "szigorú szabályozást" vezetett be annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek.

"A példátlan hóesés és az időjárási viszonyok ellenőrzése nélkül haladó emberek rohama felkészületlenül érte a kerületi adminisztrációt" - írta a miniszterelnök a Twitteren.

Bár elsősorban az időjárást és a helyi hatóságokat hibáztatta a tragédia megelőzésének elmulasztásáért, a miniszterelnök szóhasználata kritikák hullámát váltotta ki a közösségi médiában, egyes felhasználók "sokkolónak" és "érzéketlennek" nevezték.

Bár a tragédia sokkolta Pakisztánt, a britek által a gyarmati korszakban alapított Murree üdülővárosban a havazások és a város népszerűsége miatt - évente több mint egymillióan látogatnak ide - rendszeresen előfordul, hogy az utakat elzárják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.