Világvége

Segített az augusztusi hideg az Északi-sark jegének

Az átlagosnál hidegebb időnek köszönhetően az elmúlt 20 év második legkisebb veszteségét szenvedte el az Északi-sark körüli jégtakaró augusztusban.

2021.09.07 16:17ma.hu

Jó hírek érkeztek az Északi-sark környékéről, augusztusban ugyanis a sark körüli jég olvadásának üteme a második legalacsonyabb volt az elmúlt 20 évben - írta az Időkép.hu.

A hónap végére kb. 5,1 millió négyzetkilométerre csökkent a tengeri jég kiterjedése, ez 1 millió négyzetkilométerrel több mint tavaly ilyenkor, viszont így is 1,5 millió négyzetkilométerrel kevesebb az 1981-2010-es időszak átlagához képest.

Az év ezen időszakában utoljára 2018-ban volt hasonló a tengeri jég kiterjedése, a legnagyobb veszteséget pedig 2012-ben szenvedte el.

A jégolvadás üteme különösen az Alaszka és Kanada környékén tapasztalható hidegebb időnek köszönhetően lassult le jelentősen. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a jégtakaró több helyen is vékonyabb, sérülékenyebb az átlagosnál.

Az olvadási szezon március végén kezdődik és szeptemberig tart, ekkor éri el az Északi-sark körüli tengeri jég a legkisebb kiterjedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.