Időjárás

Teniszlabda nagyságú jégeső esett, sok millió eurós a kár - videó

Durva vihar csapott le a szomszédban.

2021.06.25 09:19MTI

Sok millió euró kárt okozott az osztrák mezőgazdaságnak a csütörtökön lezúdult jégeső.

"Jelenleg 28 millió euróra becsüljük a viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt" - mondta Kurt Weinberger, az osztrák mezőgazdasági biztosító igazgatótanácsának elnöke..

A nyugat felől érkezett zivatarfelhők az esti órákban az ország nagy része fölött levonultak.

A jégeső okozta károk közül a legtetemesebb, mintegy 19 millió eurós része a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett. Különösen Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járások voltak érintettek, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat.

Sok helyen - például Hollabrunnban - teniszlabda nagyságú jégeső esett.

"A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált" - összegezte Josef Kaltenböck, a mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője.

A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában az újabb károk mintegy kilencmillió eurót tesznek ki.

Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény - a kár mértéke a teljes veszteségig terjed. Ebben a régióban már kedden is mintegy 22 millió eurós mezőgazdasági kár keletkezett a heves jégeső miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.