Időjárás

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta területté nyilvánít nyolc tartományt a rendkívüli havazás miatt

A főváros vezetése 1,4 milliárd euróra becsülte az időjárás okozta károkat, kiemelve, hogy a nagy mennyiségű hó és a fagy miatt a fák 44 százaléka megsérült.

2021.01.19 17:16MTI

A másfél héttel ezelőtti rendkívüli havazás miatt nyolc tartomány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánításáról döntött a spanyol kormány keddi ülésén.

María Jesús Montero kormányszóvivő elmondta: az intézkedés Madrid, Kasztília-La Mancha, Aragón, Navarra, Andalúzia, Asztúria, Kasztília és León, valamint La Rioja tartományokat érinti.

Indoklása szerint a rendelkezésnek köszönhetően a károsultak, legyen szó önkormányzatokról, cégekről vagy magánszemélyekről, gyorsabban és közvetlenül juthatnak segítséghez.

A keletkezett károk összesítése nem zárult le, a felmérés még zajlik, így az igénybe vehető támogatásokat is később pontosítják - tette hozzá.

Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter szavai szerint Madridban az elmúlt száz évben nem volt akkora havazás mint január 8-án és 9-én, ezen kívül 1963 óta nem mértek olyan hideget mint január 12-én éjjel.

A főváros vezetése 1,4 milliárd euróra becsülte az időjárás okozta károkat, kiemelve, hogy a nagy mennyiségű hó és a fagy miatt a fák 44 százaléka megsérült. Sok helyen szakadtak ágak a parkoló autókra.

Madridban egyelőre még nem végeztek a havazás utáni takarítással, továbbra is vannak járhatatlan utcák, az autóbusz-közlekedés kedden kezdett ismét 100 százalékosan működni. A jelenléti oktatás szerdán veszi kezdetét újra a tartományban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.