Időjárás

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord

1942-ben Putnokon mínusz 29,5 fokot mértek.

2021.01.16 16:01MTI

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Azt írták: országszerte fagyosan indult a reggel, átlagosan mínusz 6,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, és a szezonrekord több helyen megdőlt. Ezen a télen mostanáig mínusz 12,7 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, amit a Nógrád megyei Zabaron mértek. Ott most mínusz 13,6 fokot mértek. Ennél is alacsonyabb hőmérsékletet mértek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hidasnémetiben, ahol mínusz 13,8 fok volt. A leghidegebb pedig Verpeléten volt, így mostantól mínusz 14,3 fok a mostani tél szezonrekordja.

Ugyanakkor megjegyezték: a január 16-ra vonatkozó abszolút hideg rekordtól azért "elég messze voltunk", ugyanis 1942-ben Putnokon mínusz 29,5 fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az extrém hideg veszélye miatt három megyére is figyelmeztetést adott ki vasárnapra. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint szombat délután a Dunántúlon több helyen lehet hószállingózás, gyenge havazás. A Dunától keletre csak helyenként valószínű hózápor, de estétől már ott is több helyen havazhat. Vasárnap kezdetben többfelé, a délutáni óráktól már csak helyenként valószínű hószállingózás, kisebb havazás. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé megélénkül, néhol megerősödik, éjszaka átmenetileg ott is mérséklődik a légmozgás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.