Időjárás

Titokzatos fényoszlopok jelentek meg Magyarország felett - videó

Többen lefotózták Velence és Székesfehérvár környékén a látványos fényoszlopokat péntek este.

2021.01.09 15:04ma.hu

A viszonylag ritka időjárási jelenség az erős fagy miatt jött létre, többfelé ugyanis mínusz 5 fok alá hűlt a levegő - írta az Időkép.

A naposzlopokhoz hasonló módon alakul ki, vagyis a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre a fényoszlopot.

A portál szerint ehhez a légkör magasabb rétegeiben gyakran ideális körülmények alakulnak ki, a felszínen viszont más a helyzet. Ahhoz, hogy az utcai lámpák felett is megjelenjen, extrém hidegre (mínusz 30 fok körül) van szükség, de ha megfelelőek a nedvességi viszonyok, és elegendő kondenzációs mag van a légkörben, akkor mínusz 5, mínusz 10 fok is elég a kialakulásához.

A kedvező légköri feltételek a Balatonnál is adottak voltak a fényoszlopok számára, amelyekből akár egytucatnyit is megfigyelhettek a szemfülesek. Fonyódon és a Hajag-tetőn az Időkép által elhelyezett éjjellátó webkamerák is látványos felvételeket készítettek az oszloperdőről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.