Időjárás

Rekordhideget mértek Spanyolországban - videó

-34,1 fokot mértek a Pireneusok katalán részén.

2021.01.09 03:30MTI

A Pireneusok keleti felén, Katalónia Lleida tartományában, a Clot del Tuc de la Llançaban található meteorológiai állomás szerda hajnalban -34,1 fokot mért.

1956 óta ez a legalacsonyabb érték, akkor a mostani méréstől kissé délebbre, Torre Cabdella településen regisztráltak -32 fokot. A félsziget nagy részén sarkvidéki légtömeg haladt át, már napok óta meglehetősen fagyosak voltak az éjszakák. A mérőállomást 2305 méteres magasságban, egy medencében telepítették, ahol könnyen felhalmozódik a hideg levegő.

Az állomás a helyi síközpont tulajdonában van, az adatokat a Meteo Pirineo kezeli. A mérést a spanyol meteorológiai szolgálat elismerte, még a Katalóniai Meteorológiai Szolgálat hivatalos jóváhagyása szükséges. Így a mérés nem csak Spanyolországban, hanem az egész Pireneusi-félszigeten mért eddigi legalacsonyabb érték - írta az Időkép.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.