Időjárás

Az elmúlt öt évtized leghidegebb hőmérsékletét mérték Pekingben

A kínai fővárost szerdán érte el az ország keleti részét sújtó hideghullám, amely a hőmérséklet jelentős ereszkedésével és erős széllel jár együtt.

2021.01.08 02:30MTI

Az elmúlt öt évtized leghidegebb hőmérsékletét mérték Pekingben csütörtök reggel, amikor a hőmérők mínusz 19,6 Celsius-fokot mutattak a kínai fővárosban - adta hírül egy pekingi meteorológiai mérőállomás adataira hivatkozva a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az 1912-ben alapított mérőállomáson legutóbb 1966-ban mértek a csütörtök reggelihez hasonló hideget. A Pekingben működő, húsz országos szintű meteorológiai állomás fele pedig fennállása óta a leghidegebb január eleji hőmérsékletet regisztrálta.

A kínai fővárost szerdán érte el az ország keleti részét sújtó hideghullám, amely a hőmérséklet jelentős ereszkedésével és erős széllel jár együtt. A városban a hideg időre és a szélfúvásokra tekintettel csütörtökön is fenntartották a szerdán kiadott kék riasztást, amely Kína négy szintű riasztási fokozatai közül a legenyhébbnek számít. Előrejelzések szerint még pénteken is nulla Celsius-fok alatt marad a legmagasabb napi hőmérséklet, amely csak szombaton kapaszkodhat ismét a fagypont fölé. A szokatlanul alacsony hőmérséklet ráadásul az erős szél miatt még a mért eredményeknél is gyakran hidegebbnek érződik.

A kínai Twitterként is ismert Weibo mikroblogon sokan tettek közzé videót arról, ahogyan a rendkívüli hidegben a levegőbe öntött víz azonnal megfagy. Egyes kommentelők rámutattak: a jelenség korábban csak Kína szélsőségesen hideg téli időjárásáról ismert, északkeleti részein volt megfigyelhető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.