Időjárás

Ónos eső jön szerda éjjel

Csütörtök reggelre nagy területen jégpáncél alakulhat ki az utakon.

2020.11.30 19:10ma.hu

Ónos eső és fagyott eső nehezítheti csütörtökön a közlekedést. Szerda éjjeltől csütörtök reggelig nagy területen - főként a Dunántúlon - majd napközben és este a fagyosabb északi tájakon várható ónos csapadék, az utakon jégpáncél is képződhet - adta ki a figyelmeztetést az Időkép.

Jelen állás szerint szerdán, az éjszaka második felében egy térségünket megközelítő mediterrán ciklon csapadékzónája eléri az Alpokalját. Itt kezdetben rövid ideig hószállingózás, havazás valószínű, azonban reggelre a magasban enyhülés kezdődik. Ebből adódóan a csapadék eső formájában éri el az alsóbb légrétegeket, ahol a hőmérsékleti rétegződéstől függően vagy megfagy, és fagyott esőként ér talajt, vagy ónos esőként a fagyos felszínen képez jégburkot. Ekkor már a Dunántúlon kiterjedt csapadékmező valószínű, mely a nap folyamán észak, északkeletre tolódhat.

A vertikális hőmérsékleti eloszlás, tehát a csapadék halmazállapota, illetve a térbeli kiterjedése ilyen nagy időtávlaban még nehezen előrejelezhető, így még akár változás is lehet ebben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.