Csillagászat

Nappalt csinált az éjszakából egy száguldó tűzgömb Brazília felett - videó

Rio Grande do Sul és Santa Catarina brazil államok felett száguldott el az égitest.

2020.10.04 17:38ma.hu

Fényes tűzgömböt rögzített egy kamera a brazil Rio Grande do Sul és a brazil Santa Catarina államok felett 2020. október 1-jén.

Az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a szuperfényes tűzgömb körülbelül 89,5 kilométerrel a Caxias do Sul-tól keletre fekvő vidék felett kezdett ragyogni és észak felé haladtva 16,9 km/s sebességgel, 44°-nál tűnt el a horizontról.

A fényes meteor 6 másodperc alatt égett el a légkörben, könnyedén legyőzve a telihold fényességét, és végül 22 km magasságban felrobbant Vacaria városa felett, szintén Rio Grande do Sul államban.

Az ilyen típusú szuperfényes tűzgömbök jobban fénylenek, mint a telihold. Ebben az esetben az égitest olyan fényes volt, hogy számos területen nappallá változtatta az éjszakát, egyes városokban még az utcai lámpákat is lekapcsolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.