Időjárás

Frissítő zivatarok törték meg a kánikulát - videó

Egy konvergencia vonal mentén kipattant záporok, zivatarok hoztak némi felfrissülést a nagy melegben szombaton.

2020.08.09 05:26ma.hu

Igazi kánikula volt szombaton: a csúcshőmérséklet több helyen elérte 34-35 fokot és mindehhez sok napsütés is társult. Kora délután azonban egy konvergencia (összeáramlási) vonal alakult ki az Északi- és a Dunántúli-középhegység fölött, ami beindította a gomolyfelhő-képződést, és több helyen zápor, helyenként zivatar is kialakult.

A magasba törő felhőtornyoknak a meglehetősen száraz légkörben azonban nem volt könnyű dolga. Hiába volt meg a kellő emelés és labilitás, ha nem volt elég a nedvesség hamar leépültek és feloszlottak a cellák. Ez különösen jól látható fonyódi webkameránk felvételén:

Így kiadós csapadék sehol sem volt, de ha a csapadék nem is, a szél mégis hozhatott egy kis felfrissülést. A száraz légkör ugyanis kedvezett az erős, néhol akár viharos szélrohamok számára. A Budapest környéki zivataroknál kisebb légzuhatagokat, microburst-öket is meg lehetett figyelni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.